Türi naine poseerib pealinnas vaateaknal

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Foto: Kodukäsitöö OÜ

Sel nädalal tähistatava Eesti Vabariigi 105. aastapäeva eel pühendatakse tavapärasest rohkem tähelepanu nii rahvusvärvidele, rahvussümboolikale kui ka rahvarõivastele.

Sellel puhul on ka Tallinna vanalinnas asuva Kaarmanni käsitöökaupluse traditsiooniline aknanäitus veebruaris pühendatud kihelkondade rahvarõivastele. Aknal seisvad mannekeenid on saanud selga Eesti kihelkondade rõivakomplektid. Kui ühel aknal on esitletud Rakvere kihelkonna naise ja lapse rõivakomplekti, siis teisel aknal kannab mannekeen värvikirevat Muhu kihelkonna naise rõivakomplekti. Talle pakub seltsi teine mannekeen, kel on üll Türi kihelkonna naise rõivad.

19. sajandil Türi kihelkonnas kasutusel olnud rõivakomplekti eeskujul valmistas samasuguse komplekti Kadi Vingisaar. 2021. aastal pälvis Vingisaar Anu Raua nimelise stipendiumi, olles toona Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia kultuuripärandi loovrakenduste magistriõppekava teise aasta üliõpilane. Kadi Vingisaar on ka MTÜ Järvamaa Rahvarõiva Nõuandekoda üks eestvedajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles