Türi vallavanem Kati Nõlvak: sõnad võivad nii innustada kui ka haiget teha

Järva Teataja
Copy
Kati Nõlvak
Kati Nõlvak Foto: Teet Reier / Türi Rahvaleht

Türi vald tähistas eile Türi kultuurikeskuses vabariigi 105. aastapäeva kontsertaktuse ning tublide kodanike tunnustamisega. Vallavanem Kati Nõlvak rõhutas oma aastapäevakõnes sõna jõu olulisust.

Head saalisviibijad, head kaasmaalased!

Palju õnne sünnipäevaks, meie armas Eesti!

Eesti riik algab meist enesest, meist kõigist. Viis aastat tagasi rõõmustasime üheskoos üle kogu Eesti ning tähistasime meie riigi sajandat juubelit. Ühe riigi vaatest oleme me alles üsna noor riik, me alles õpime, kasvame, areneme.

Sõna võib liita ja lahutada

Viimastel aastatel oleme silmitsi seisnud koroonapandeemiaga, energiakriisiga, aasta tagasi näitas meie naaberriik Venemaa rünnates Ukrainat, oma tõelist palet. Meile tuletati valusalt meelde kui oluline on vaba riik, kui oluline on usk meie kodumaasse, kui oluline on üksteist hoida. Ukraina võitleb täna meie kõigi vabaduse eest ja meie kohus on aidata neil seda võitlust pidada.

Vabadusi on mitmeid. Ühes demokraatlikus vabas riigis on äärmiselt olulisel kohal sõna- ja arvamusvabadus. Ka jumala kirjades tuuakse välja, et sõna võib olla tugevam kui mõõk. Sõnad võivad innustada, meid motiveerida, sõnad võivad väljendada tänutunnet, toetust ja tunnustust. Sõnad võivad teha ka haiget, külvata viha, pettust, hajutada tähelepanu. Sõna võib liita ja lahutada.

Demokraatlikus riigis on sõna- ja arvamusvabadus. Demokraatlikus riigis valib rahvas oma esindajad nii kohaliku omavalitsuse volikokku kui ka riigikokku. Ma väga loodan, et need inimesed, kes juba on rahva mandaadi saanud ja ka need, kes alles soovivad valituks saada, kasutavad oma sõnu inimeste liitmiseks, mitte lahutamiseks. Ma loodan, et sõnu kasutatakse konstruktiivseks kritiseerimiseks, mitte vaenu õhutamiseks ja ma loodan, et võimul olijatel on ka tarkust konstruktiivset kriitikat vastu võtta.

Sõnu, mis on kord üle huulte tulnud, ei saa enam tagasi võtta, kuid sõnadega on võimalik väljendada ka kahetsust, andestust ja leppimist.

Head rahva mandaadi saanud ja saajad - ma loodan, et me kasutame sõnu selleks, et meie inimesed saaksid tunda meie kõigi üle uhkust.

Oleme uhked tublide inimeste üle

Õnneks on Türi vallas väga palju tublisid inimesi, kelle üle uhkust tunda ning kes on meile kõigile eeskujuks.

Me saame eriti uhked olla meie sportlaste üle. Vibu laskmises pole vastast Robin ja Lisell Jäätmale, kes on toonud Türi valla vibuvõistluste maailmakaardile. Vastast pole meile ka taliujumises, sest just nüüd jaanuaris sai nelja päevaga kümnekordseks maailmameistriks meie treener ja õpetaja Merle Vantsi. Kati Spordiklubi pälvis Eesti suurimal võimlemisfestivalil Gymnafestil eripreemia. Meil on maailmatasemel kergejõustiklasi, meil on vägevad treenerid ning me saame uhkust tunda kõigi meie sportlaste üle. Aitäh teile!

Sama tublid on meie kultuuriinimesed. Kultuuriministeerium tunnustas veebruari alguses kultuuritegijaid ning parima kultuurikorraldaja tiitli pälvis meie oma Türi Kultuurikeskuse direktor Ülle Välimäe. Eesti Kooriühing tunnustas koori- ja puhkpillimuusika tegijaid ning türilane Külli Kiivet valiti aasta dirigendiks. Kultuurkapitali Järvamaa ekspertgrupp tunnustas maakonna tegijaid ning elutöö preemiaga pärjati Türi Põhikooli muusikaõpetaja ja koorijuhti Tiiu Schütsi.

Samal tunnustussündmusel anti välja kultuuripärli auhind Järva Teataja fotograafile Dmitri Kotjuhile, kes ei ole küll Türilt, kuid kelle näitust „Sõjas tööl" näete siinsamas Türi Kultuurikeskuses. Kel vähegi mahti soovitan näitust vaatama minna, sest see näitus tuletab meile meelde, kui oluline on vabadus ja kui tähtis on meil üksteist hoida.

Rääkides veel vabadusest ja Ukrainast, siis alles äsja saime kaasa elada Eestimaa uhkuse tiitli üleandmisele ning taaskord on Türi vallal põhjust rõõmu tunda, sest Eestimaa uhkuseks nimetati meie omakandi inimene Meelis Välimäe. Ta on koos oma kaaskondlastega andnud äärmiselt olulise panuse Ukraina abistamiseks.

Eesti algab meist enesest ja meie kogukondadest, meist kõigist. Iseseisvuspäeva eel tänas Eesti Vabariik inimesi, kelle töö ja tegevus on aidanud muuta Eestit paremaks, kaitstumaks, sõbralikumaks ja hoolivamaks ning valgetähe V klassi teenetemärgi pälvis kohaliku elu edendaja Aili Avi. Riiklikul terviseedenuse tunnustamisel tunnustati meie oma valla väevat algatust KõKuta ehk kõnni ja kummarda kampaaniat ning selle eestvedajat Sulev Liivat. Ka maakondlikul tasandil ei jäänud meie kogukonnad märkamata ning parima vabaühenduse tiitli sai MTÜ Oisu Kultuuri ja Arengu Selts.

Eelmine aasta oli muude hulgas ka raamatukogude aasta. Türi raamatukogu koos kõikide oma harudega üle kogu valla on teinud suurepärast tööd ning raamatukogud on oma kogukondades olulisteks sõlmpunktideks. Vestlusõhtud, kohtumised kirjanikega, lastehommikud, erinevad töötoad, näitused ja palju muud.

Suur tänu ettevõtlikele ja ettevõtjatele

Meie seas on palju inimesi, ühendusi ja kogukondi, kelle üle uhke olla. Türi vald on täpselt nii suur ja vägev, kui suureks ja vägevaks teevad selle meie inimesed ja kogukonnad.

Meie inimesed on toonud Türi valla nii Eesti kui maailmakaardile. Väätsa vaateaknad, lumememmede paraad ja kortermajade festival, Käru kärude muuseum, Oisu aganikufestival, Türi kirsiallee.

Ja ka ettevõtjate Tuuli ja Reimo eestveetav Kirna mõis koos oma lummavate tulbiväljadega, mis muide valiti kogu maailma turismivaldkonnas Green Destination esisaja hulka ja mitte ainult saja - nad on seal täitsa eesotsas.

Ettevõtlus ja ettevõtjaks olemine on elustiil ning ettevõtlus on see, mis loob meile töökohti ja toob leiva meie inimestele lauale. Meie suurimad tööandjad mitte ainult ei loo töökohti, vaid vormivad ja arendavad tervikuna oma töövaldkondi. Näiteks on Türi valla suurimaks tööandjaks OÜ Estonia, kes alles mõnda aega tagasi avas täiesti uudse rohegaasijaama ning ta on oma valdkonnas täielikuks eeskujuks roheenergia tootmises.

Meist kõigist algab Türi vald, meist kõigist algab Eesti riik.

Meie sõnadest ja tegudest.

Elagu Eesti riik, elagu Türi vald!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles