Algab Riigikogu valimiste valimisnädal

Järva Teataja
Copy
Riigikogu valimised valimisjaoskonnas.
Riigikogu valimised valimisjaoskonnas. Foto: Marko Saarm

Täna kell 9 algas elektrooniline hääletamine, kell 12 avatakse omavalitsuste ja Tallinna linnaosade keskuste jaoskonnad. Kõik 405 valimisjaoskonda ootavad valijaid alates reedest.

E-hääletamine algas täna kell 9 hommikul ja kestab ööpäevaringselt kuni laupäeva, 4. märtsi õhtuni kell 20. Elektrooniliseks hääletamiseks tuleb aadressilt www.valimised.ee oma arvutisse laadida valijarakendus. Rakendus avaldatakse avalehel vahetult enne hääletamise algust. Lisaks on vaja internetiühendusega arvutit ning isiku tuvastamiseks ID-kaarti koos ID-kaardi lugejaga või mobiil-ID-d ja PIN-koode.

Smart-ID-ga e-hääletada ei saa. Samuti pole võimalik hääletada nutiseadmega. Nutitelefoniga saab valija aga 30 minuti jooksul pärast hääletamist kontrollida, kas tema e-hääl on jõudnud valimiste keskserverisse ja väljendab tema tahet korrektselt. Selleks tuleb Google Play või Appstore’i rakenduste poest telefoni laadida „EH kontrollrakendus“. Rakendus tuleks uuendada kõigil, et saada selle värskeim versioon.

Kui valija tunneb, et e-hääletamise hetkel polnud tema hääletamise turvalisus tagatud, on tal võimalus kuni laupäeva õhtuni oma valikut uuesti e-hääletades muuta. Kui valija on valimistel osalenud nii elektrooniliselt kui ka pabersedeliga, läheb arvesse ainult jaoskonnas tehtud valik. Valijal on võimalik veel ka pühapäevasel valimispäeval jaoskonnas pabersedeliga hääletades oma e-häält muuta.

Valimisnädala esmaspäevast neljapäevani saab valdade ja linnade ning Tallinna linnaosade keskustes hääletada kella 12-st 20-ni. Igas keskuses on avatud vähemalt üks jaoskond, kus saavad hääletada kõik, sõltumata oma registrijärgsest elukohast. Valimisjaoskondade kohta saab rohkem infot kaardirakenduselt aadressil jsk.valimised.ee.

Valimisnädala reedest pühapäevani on avatud kõik 405 valimisjaoskonda üle Eesti. Siis saab valija hääletada ükskõik millises oma elukohajärgse valimisringkonna valimisjaoskonnas.

Kui valijal on tervislikel või mõnel muul mõjuval põhjusel raske valimisjaoskonda kohale tulla, saab ta taotleda kodus hääletamist. Selleks tuleb esitada kohalikule omavalitsusele taotlus. Seda saab teha kirjalikult juba praegu. Suulise taotluse saab esitada omavalitsuse määratud telefoninumbril reedel ja laupäeval kella 12-st kuni 20-ni ning pühapäeval kell 9-st kuni 14-ni.

Riigikogu valimistel on Eesti jaotatud 12 ringkonnaks. Valimistel kandideerib 9 erakonda ja 10 üksikkandidaati - kokku 968 kandidaati.

NELI AASTAT TAGASI

2019. aasta veebruari lõpus oli keskpäeval Paide muusika- ja teatrimajas asuva valimisjaoskonna ukse taga oma kodanikukohuse täitmist ootamas viis inimest. Esimesena lasi sedeli valimiskasti Paide teatri lavastaja Jan Teevet.

Teevet ütles, et kuna valimisjaoskond asub teatriga ühes majas, siis sooviski ta kohe esimesel võimalusel valiku langetada. Teevet meenutas, et traditsioonilisel moel on ta valimas käinud ainult ühe korra, muidu on eelistanud e-hääletust.

Teevet sõnas, et valimiste üle on üheskoos aru pidanud kogu Paide teatri trupp, kuid otsuse, millisele erakonnale või inimesele oma hääl anda, teeb igaüks ise.

Teevet selgitas, et valimised temale hääletusega kindlasti ei lõpe. Ta jälgib kampaaniat edasi ja seda ka professionaalsest huvist, sest nagu ülejäänud elu, on ka poliitika osa teatrist.

Enne keskpäeva olid valimisjaoskonna ukse taga järjekorras ka kaks prouat, kes ei soovinud oma nime avalikustada ja palusid ennast nimetada tädi Maaliks.

Maalid ütlesid, et käivad alati valimas, kuid kampaaniast ennast segada ei lase ja valimisüritusi ei külasta. "Elutarkuse pealt hääletame," ütlesid nad.

Nagu eelmistel kordadel, on kampaania ka tänavu nende meelest küllalt tüütu. Üks Maali oli õhtul teleri ees  kokku lugenud, et nägi kahe ja poole tunni jooksul 40 valimisreklaami.

Mõlemad naised peavad pensionipõlve, kuid erakondade lubadusi pensioni tõsta nad tõiselt ei võta ega anna kunagi häält selle järgi, kes neile rohkem raha lubab.

Paidelane Valentin Juhanson sõnas, et ega temagi poliitikute lubadusi usu, kuid valimas käib alati. Samuti ei vaata ta telerist valimisdebatte. "Naine vaatab, mina eelistan filme," lisas ta.

Juhanson ei teinud ka oma valikust saladust ja sõnas, et on juba Mart  Laari ajast andnud oma hääle Isamaale. Miks? Seda ei osanud ta täpsemalt põhjendadagi. Otsib lihtsalt sellest nimekirjast mõne kohaliku inimese. "Tallinna inimestele ma küll oma häält ei anna. Miks ma peaksin," lausus ta.

Esimese veerandtunniga käis Järvamaa ainsas valimisjaoskonnas hääletamas kaheksa inimest. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles