Fairmusi nädala albumisoovitused: Erki Pärnoja, Joel Remmel ja Kelli Uustani

Järva Teataja
Copy
Erki Pärnoja esitleb sooloalbumit Himmelbjerget
Erki Pärnoja esitleb sooloalbumit Himmelbjerget Foto: Pressimaterjalid

Eesti Vabariigi 105. sünnipäeva eel sai valmis mitu kodumaist albumit, mille võtame seekordses nädala albumisoovituses ka fookusesse. 

Tutvume Erki Pärnoja teosega „Jäljed“, Joel Remmeli hinge puudutava albumiga "Vaimustav Looja" ning Kelli Uustani kolmanda autoriplaadiga „Hinge tõmme“. Kõik albumid on hetkel eksklusiivselt kuulamiseks vaid Fairmusis.

Erki Pärnoja “Jäljed”

Erki Pärnoja on peamiselt tuntud kui Ewert & The Two Dragonsi peamine laulukirjutaja. Ent mehe tõeline kirg ehk elektrikitarr ning kõik see, mida kuuekeelse pilliga teha annab, väljendub eriti ilmekalt Pärnoja sooloalbumitel. Koostöös fotograaf Kaupo Kikasega tõi Erki välja audiovisuaalse suurvormi „Jäljed”, mille oluliseks osaks on samanimeline uus plaat.

Erki sõnutsi on “Jäljed” tema muusikuteel märgilise tähendusega, sest on tema esimene teos bändile ning orkestrile. Kuigi albumi idee ja tõuke algse materjali loomiseks sai mees koroonaaegsest isolatsioonist, kujunes “Jälgedest” mahukas ettevõtmine, millesse on panustanud rohkem muusikuid kui tema varasematel albumitel.

Lisaks on Fairmusis saadaval ka ülejäänud Erki Pärnoja kataloog: “Elajannad”, “Leva”, “Himmelbjerget”, “Anima Mea”, “Saja Lugu” ning “Volga: Six Pieces for Piano”.

Joel Remmel “Vaimustav looja”

Fairmusi keskkonda on lisandunud ka Joel Remmeli teine sooloalbum “Vaimustav looja”, kus kõlavad tuntud vaimulikud laulud, hümnid ja rahvaviisid värsketes klaveriseadetes. Joel on oma uut plaati iseloomustanud nii: "Laulasmaa männimetsa keskel olemine on alati eriline, midagi täiesti teistsugust linnakära ja -rutiiniga võrreldes. Plaadil kõlav materjal sai sealviibimisest kindlasti ühe dimensiooni võrra rikkamaks, võimaldades süüvida muusikasse, mõtiskleda laulude sisu üle ja lasta vaikusel kõneleda. Just viimane neist on selle materjali puhul äärmiselt oluline."

Tulemus on suurepärane ega valmista peetumust ühelegi Joeli fännile, keda on tänaseks küllap tuhandeid, sest tegusamat klahvpillimängijat ja pianisti on neil päevil Eestis raske leida.

Kelli Uustani “Hinge tõmme”

Mõistagi on Fairmusi pidevalt täienevasse kataloogi lisandunud ka vokaalide ehk lauluga muusikat. Laulja ning laulukirjutaja Kelli Uustani on värskelt ilmutanud oma kolmanda autoriplaadi "Hinge tõmme", mille sisu aitavad juba laulude pealkirjad avada: “Ootus”, “Kahe kumav ÖÖ”, “Abielunaise blues” ja nõnda edasi.

"Plaadi loomist inspireeris elu ise,” räägib Kelli ise. “Plaat on päris suures osas autobiograafiline. Ühe naise lugu. Ühe armastuse, ühe suhte lugu, kuhu mahuvad rõõm, ootus, armumine, lapsed. Ning ka pahupooled — pettumine, maailmade lahknemine, suhte lõpp. Nagu üks hingetõmme.”

Teised albumid Fairmusis

Fairmusi eesmärk on tuua kohalik muusika kohalikule kuulajale lähemale, mistõttu on hetkel rakenduses saadaval peaasjalikult Eesti muusika, kuid üha rohkem lisandub ka välismaiseid artiste. Fairmusi muusikavalik on mitmekülgne, pakkudes sealhulgas ka nende muusikute loomingut, kes on laiemale avalikkusele tundmatud. Sel kuul lisandunud albumite hulgas võib leida näiteks ka Pettunud Kodaniku, Evocativi ja Rubundi loomingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles