MÄRTSIPOMMITAMINE Sõjaõuduste tummad tunnistajad olid lapsed

Kuido Saarpuu
Copy
1944. aasta märtsis pommitas nõukogude õhuvägi Tallinna. See õuduste öö puudutas otseselt või kaudselt ka Järvamaa inimesi. Paljudel neist oli pealinnas sugulasi, valmis tuli olla ka peavarjuta jäänuid vastu võtma. Pildil on purukspommitatud Tallinn merelt vaadates.
1944. aasta märtsis pommitas nõukogude õhuvägi Tallinna. See õuduste öö puudutas otseselt või kaudselt ka Järvamaa inimesi. Paljudel neist oli pealinnas sugulasi, valmis tuli olla ka peavarjuta jäänuid vastu võtma. Pildil on purukspommitatud Tallinn merelt vaadates. Foto: Kaarel Aluoja erakogu

Põlev linn, tuhanded purustatud hooned, sajad hukkunud – pühapäeva õhtust esmaspäeva varahommikuni 79 aastat tagasi pommitas nõukogude õhulaevastik Tallinna. Õhupiraatide ülelendu nähti ka Järvamaal, järgnevast linlaste põgenemislainest rääkimata.

Maast madalast oli õpetatud lapsi õhurünnakute hirmus varju jooksma, end maadligi pressima, kuid sel ööl jäi kuueaastase Uno Aani kodu küüniäär varjulisteta. Nende pere elas Paide–Koeru maantee lähedal.  Vaol.

Värviline vaatepilt lummas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles