Vanad traktorid veerevad Türile kokku

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Kõige rohkem on Eestis kasutuses Valgevenes valminud MTZ-traktoreid – suhteliselt lihtne remontida, vastupidav ja universaalne. Kusjuures Belarusi varuosi on saada siiani, sest aastakümneid oli tootmises põhiolemuselt samasugune traktor.
Kõige rohkem on Eestis kasutuses Valgevenes valminud MTZ-traktoreid – suhteliselt lihtne remontida, vastupidav ja universaalne. Kusjuures Belarusi varuosi on saada siiani, sest aastakümneid oli tootmises põhiolemuselt samasugune traktor. Foto: Erakogu

Juuni esimesel laupäeval saab Türi linn traktorimürinat täis, sest esimest korda on kevadpealinnas traktorite kokkutulek, kuhu on väärikas eas põllutehnika oodatud igast Eesti nurgast.

Traktorite kokkutuleku üks korraldajatest, Valdu Välimäe, ütles, et päris kindlasti pole neil mõte Järva-Jaanis juba aastaid olnud vanatehnika killavooriga võistelda või neilt tähelepanu endale tõmmata. «Algatajad olid vennad Ilmar ja Margus Tiitsmaa, kes selle jutuga Ülle (Türi kultuurikeskuse direktor Ülle Välimäe – toim) poole pöördusid ja nii see asi läks,» selgitas­ ta. Välimäe sõnas, et see vana põllumajandustehnika kokkutulek ja näitus pole Eestis sugugi esimene, sest siin-seal on samasuguseid ettevõtmisi ikka tehtud. Sedakorda kogunevad masinaid esimest korda just Türile, mis on ka logistilises mõttes parim valik, sest kevadpealinna on igast Eesti nurgast lihtsam tulla kui näiteks Narvast Pärnumaale.

Välimäe on samuti arvestatava vanatehnikakollektsiooni omanik ja traktorite paraadil näeb suvel ka tema kogust pärinevaid masinaid. Ta toob neid välja neli: Saksa šassiiga neljasilindrilise ja 1971. aastast pärineva RS09, Vladimiri tehases 1962. aastal valmistatud T28, Belarus MTZ 5LS ning JUMZi traktori. Kõik masinad on Välimäe restaureerinud ja need on sõidukorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles