Linnapea: saneerimisest pääsuks tuleb teha ebapopulaarseid otsuseid

Maarit Nõmm
, Järva Teataja reporter
Copy
Foto: Dmitri Kotjuh

Paide linna keeruline rahandusseis ja eelmisel aasta tehtud kärped on olnud pikalt avalikkuse tähelepanu all ning põhjustanud koguni mõne linlase avalikku protesti. Rahandusministeeriumi koostatud kohalike omavalitsuste finantsvõimekuse analüüs näitab samas, et maakonna omavalitsustest on just Paide linn seni kõige paremini hakkama saanud ja pälvinud riigilt hinde kolm. Türi ja Järva valla seisu on hinnatud vastavalt hindele 2,43 ja 1,57.

Veebruaris võttis Paide linnavolikogu vastu käesoleva aasta eelarve suuruses 21,7 miljonit eurot. Suurusjärk on enam-vähem sama, mis eelmisel aastal, kuid üldine hinnatõus sunnib veelgi rohkem rihma pingutama. Siiski kavandab linnavalitsus ka tänavu olulisi investeeringuid, kuigi kolmandiku väiksemas mahus.

Linnapea Kulno Kleini ütlust mööda sunnivad suurenevad kulud edasi lükkama nii ehitusplaane kui ka palgatõuse, kuid riigilt pole abi loota. «Kohustused, mis on kohalikule omavalitsusele pandud, ei ole rahaliselt kaetud. Tõsine probleem on ka intressikulude kasv, mis paisub alanud aastal veelgi rohkem, kui vastuvõetud eelarves on plaanitud. Praegune riigi rahastus omavalitsustele ei kehti enam ja see tuleks kiiremas korras üle vaadata,» andis Klein karmi hinnangu­.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles