Tulevased jaosanitarid jätkasid õpingutega

Järva Teataja
Copy
Foto: Merilin Sepp

Jaosanitari erialakursusel algas teine õppenädalavahetus enesekontrolli testiga, mis võttis kokku esimesel nädalavahetusel õpitud teemad. 

Kursuse ülem Janis Baranin jätkas esimest õhtut lahingstressi loenguga ning Linda Blande tutvustas õhtu lõpetuseks MK2 varustust. Väikse kontrollmomendina, anti kursuslastele ülesandeks oma jao MK2 varustus komplekteerida.

Edasi tegid Sten Ivantšik ja Tiina Silla õppuritele ülevaate erinevatest murdudest, nende lisaohtudest ning lahastest. Lisaks õpiti põhjalikult ka organismi termiliste kahjustuste kohta. Õpitu pandi ka praktikasse ning nii said õppurid katsetada lahaste tegemist kui ka põletushaavadega kannatanu käsitlemist.

Seejärel kuulati ära loeng kliinilise ja bioloogilise surma kohta ning siis oli jälle aeg liigutamiseks. Elustamist harjutati hoolega ja katsetati ka nn elustamismuusika järgi rütmihoidmist.

Peale õhtusööki võtsid õppurite ees kohad sisse Linda Blande ja Tarmo Mallas, kes tutvustasid hingamisteede avamise võtteid ning lasid õppuritel praktiliselt läbi teha püsiva küliliasendi. Katastroofimeditsiini aluste käigus arutleti põhjalikult triaaži põhimõtete üle ning harjutati kirjelduse järgi kannatanud õigesse kategooriasse paigutamist.

Ilusa ilmaga tuleb ikka õue minna ja nii tegid ka meie tublid õppurid. Instruktorite valvsa pilgu all harjutati kannatanu transporti. Lisaks tutvuti meditsiinisõidukitega, harjutati kannatanud tõstmist autosse ning saadi selgeks, kes kuhu, mis järjekorras sisse ja välja tõstetakse.

Praktilised harjutused võeti kokku kahe sõnaga: "Füüsiliselt raske!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles