Ettevõtluses kujunes eelmine aasta pöördeliseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torti lõigati eelmisel aastal lahti kahes vastvalminud robotlaudas: Paistevälja (pildil) ning Peetri Põllu ja Piima omas.
Torti lõigati eelmisel aastal lahti kahes vastvalminud robotlaudas: Paistevälja (pildil) ning Peetri Põllu ja Piima omas. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Möödunud aastal paigutasid ettevõtjad tootmisse raha peaaegu kaks korda rohkem kui aasta varem. Järvamaa suurimad investeerijad on põllumehed, kel see on möödapääsmatu ja kellele PRIA ulatab abikäe.

Eelmine aasta oli Eesti ettevõtlusele pöördeline: statistikaameti andmetel investeerisid ettevõtted masinatesse ja seadmetesse, hoonete ja rajatiste ehitusse ning ümberehitusse 2,3 mld eurot – peaaegu kaks korda nii palju kui aasta varem.

Järvamaal olid julgemad rahapaigutajad põllumehed, näiteks avasid piimatootjad kaks uut robotlauta: osaühingu Peetri Põld ja Piim laudakompleks läks maksma 3,2 mln ja Paistevälja kompleks 1,5 mln eurot.


SEB Ida regiooni juhi Tiina Ormissoni hinnangul on maakonna ettevõtjad üldiselt veel ettevaatlikud, laenu võtavad omaosaluse tarvis need, kel on kasutada Euroopa Liidu raha, peamiselt on need põllumajandustootjad.

Ka Swedbanki suurkliendihalduri Carmen Soomeri hinnangul on Järvamaal peamised investeeringud läinud põllumajandusse, aga ka tööstusse. «Rohkelt kasutatakse Euroopa Liidu toetusi,» märkis ta.


Soomeri meelest on ettevõtjate julgus investeerida hakanud viimasel kahel aastal suurenema ka Järvamaal. «Kindlustunne on taastunud ja rahavõimalused paranenud, kuid tuleb nentida, et pankadel on huvi finantseerida rohkem, kui nõudlust on,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles