Sakala matkarada ootab traditsioonilisele matkale

Järva Teataja
Copy
Sakala tee matk
Sakala tee matk Foto: C.R. Jakobsoni Talumuuseum

Juba 1961. aastast korraldatav Sakala tee matk on pühendatud Eesti rahvusliku ärkamisaja suurkuju Carl Robert Jakobsoni surma-aastapäevale. Jakobson suri 19. märtsil 1882. aastal ja nii ongi juba üle poole sajandi märtsi teises pooles matkasõbrad kas jalgsi, suuskadel või ratastel läbinud Sakala tee 12,2 km matkaraja. Pühapäeval, 19. märtsil kell 10 läkitatakse matkajad taas teele.

Viljandimaal asuva Vanaõue puhkekeskuse juurest algavat ja Carl Robert Jakobsoni Talumuuseumi juures lõppevat rada kasutas Jakobson oma kodutalust Kurgjalt jalgsi Vanaõuele jõudmiseks, et sealt postitõllaga edasi Viljandisse „Sakala“ toimetusse minna. Seetõttu ongi rada saanud nime Sakala tee matkarada.

Matka korraldavad SA Eesti Maaelumuuseumid/C.R. Jakobsoni Talumuuseum ja RMK Külastuskorraldusosakonna Lõuna-Eesti piirkond. Kuna matkarajal pikkust omajagu, siis on ette nähtud kaks puhkepeatust – Maltssaare puhkekohas pakutakse teed ja küpsiseid ning Saeveskis ootavad teelisi lõke, tee ja suupisted. Tutvust tehakse selle aasta puu männiga ja metsatöödega seotud vanade tööriistadega.

Sakala tee matk.
Sakala tee matk. Foto: C.R. Jakobsoni Talumuuseum

C.R. Jakobsoni Talumuuseumi perenaine Inge Sipelga: „Tänavusse liikumisaastasse sobib meie pikkade traditsioonidega Sakala matk ideaalselt ja on heameel, et registreerunud on juba hulk huvilisi. Lisaks sobitub pühapäevane retk väga hästi märtsikuusse, mis on Pärnu poolt kuulutatud matka ja looduses liikumise teemakuuks. Esimene Sakala matk toimus 62 aastat tagasi ja olen tänulik kõigile senistele korraldajatele ja osalejatele, kes on aidanud Sakala tee matka traditsiooni elus hoida.“

Matkaselle oodatakse Vanaõue puhkekeskuse juures pühapäeval, 19. märtsil kell 10, et üheskoos 12,2 km retk ette võtta. C.R. Jakobsoni Talumuuseumis Kurgjal pakutakse finišisse jõudnutele sooja suppi ja teed ning kutsutakse lauta väikeseid lambatallesid uudistama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles