Türi raamatukogus esitletakse laupäeval viburaamatut

Järva Teataja
Copy
Enno Mõts, «Isetuse loits. Tee üle vibu».
Enno Mõts, «Isetuse loits. Tee üle vibu». Foto: Raamat

25. märtsil algusega kell 13 esitleb Enno Mõts Türi raamatukogus äsja valminud raamatut  "Isetuse loits. Tee üle vibu", mis on autori selgitusel  suuresti mõtisklus eestlusest ning sõdalasfilosoofiast. 

"Ma olen need kombineerinud, proovides leida, mis imenõidus on nii pisikest rahvuskildu läbi aastatuhandete alles hoidnud, vaatamata meie peale langenud sõdade jadale. Eesti keeles ei ole sõdalastemaatikat eriti sügavalt käsitletud. Ses mõttes on raamat pigem midagi uut," toob autor välja. 

Raamatul on teinegi kandev teema – see on vibulaskmine. „Tuleb tõdeda, et ka sellest pole süva-analüüsina kontseptuaalset lähenemist eestikeelsena koostatud. Samas teevad just täna eesti vibulaskjad suurtegusid maailm areenil,” lisab Enno Mõts. 

Raamatu kaanefotol on Türi vibusportlane Lisell Jäätma, kes on tuntud ülieduka plokkvibulaskjana, ent raamatukaanel poseerib hoopis pikkvibuga.

Enno Mõts on öelnud, et kohtus Jäätmaga esmakordselt näost-näkku fotostuudios ning oli tema tagasihoidlikkusest ja koostöövalmidusest lummatud. „Eriti vinge oli see, et ta kõhklematult tuli kaasa ideega poseerida hoopis pikkvibuga,” on Mõts kirjeldanud. 

Enno Mõts on Eesti kaitseväe kogenud ohvitser, kindralmajor. Ta on omandanud magistrikraadi Tartu Ülikoolis ning läbinud sõjalise haridustee tipuni välja. Mitmekülgse ja rahvusvahelise teenistuskäigu vahele kaitseväe üksustes on mahtunud ka Kaitseväe akadeemia rektori kohustused. Enno Mõts on kirjutanud artikleid erinevates väljaannetele, käsitledes juhtimist, sõjandusteooriat ja sõdalasfilosoofiat. Vibulaskmine on olnud tema kiindumus läbi elu.  Raamatu autor on mitmekordne Eesti meister plokkvibuklassis ning rakendanud oma juhtimiskogemust ka Eesti Vibuliidu juhatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles