Festivali aruteluideede kogumine teeb lõpuspurti

Maarit Nõmm
, Järva Teataja reporter
Copy
Arvamusfestivalile paneb punkti parlamendierakondade juhtide debatt.
Arvamusfestivalile paneb punkti parlamendierakondade juhtide debatt. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Arvamusfestivali tänavune ideekorje hakkab lõppema. Kui eelmisel aastal toimus ideede esitamine märtsi alguses, siis tänavu märtsi lõpus. Viimane päev aruteluideega välja tulla on 2. aprill. Kahe nädala pärast on festivalile pääsenud teemad teada.

Festivali eestvedaja Kaspar Tammisti hinnangul kulgeb ideekorje hästi, ka päringutele tuleb igapäevaselt vastata. "Küll aga näeme mitmete eelnevate aastate pealt, et suurem osa ideedest laekuvad viimasel hetkel - homme tööpäeva lõpu poole ja pühapäeva õhtul," lisas ta. 

Ideekorjesse on oodatud kõik aruteluideed, mis käsitlevad aktuaalseid ja olulisi küsimusi, vajavad ühist mõttetööd või otsivad lahendusi erinevatele probleemidele. "Ootame väga ka kohalikke teemasid. Maakonnast tuleb ja peab rääkima, ka meie omavalitsused võiksid ideid esitada," tegi Tammist ettepaneku.

Ideekorje ankeedis on esialgu vaja veenvalt ära põhjendada arutelu vajalikkus ning tuua välja arutelu eesmärk. Detailid nagu arutelu lõplik pealkiri, kasutatav formaat, osalejate nimed või arutelujuhi isik selguvad edasise aruteludisaini käigus ning peavad paika saama juunikuu esimeses pooles.

Lähtudes arvamusfestivali uuest strateegiast pööravad korraldajad sel aastal suuremat tähelepanu aruteluvormide mitmekesistamisele. Tammisti sõnul tuuakse festivalile formaadid nagu akvaarium, ümberpööratud paneel, väitlus ja paljud teised. "Me ei eelda, et korraldajad kõiki neid uusi formaate kohe ise oskavad ning seetõttu pakume soovijatele arutelu disainimisel ka varasemast rohkem tuge," kommenteeris ta.

Ideekorjesse laekunud teemade puhul hinnatakse teemapüstituse olulisust ja uudsust, aruteluidee eesmärgistatust ning arutelu potentsiaalset mõju. Programmi pääsenud aruteluideed valitakse välja aprilli keskel, misjärel algab töö arutelude disainimise ja korraldamisega.

Eelmisel aastal pakuti ideekorjesse 192 teemat, millest 150 pääsesid programmi.

Üheteistkümnes arvamusfestival toimub 11.–12. augustil Paides. Lisainfot ja ideekorje ankeedi leiab festivali koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles