Nobedad näpud panid mõisaaknad elama

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Selline lumemeeste rivi ootas ja üllatas kooli tulijaid pärast jõulupühi.
Selline lumemeeste rivi ootas ja üllatas kooli tulijaid pärast jõulupühi. Foto: Kaarel Aluoja

Hea oli, et Laupa mõisahärra von Taube mässuliste poolt 1905. aastal maha põletatud mõisahoone asemele uut planeerides usaldas arhitekti, kes andis talle kaheksa aastat hiljem üle uue, uusbarokse mõisahoone võtmed. Laiu topeltklaasidega aknaid planeeris arhitekt Jacques Rosenbaum häärberile palju ning 110 aastat hiljem on neist ka topelt rõõmu. Sest kuidas oleks võimalik moodsate plastakende vahele ära mahutada talvine muinasjutt? Ei kuidagi! Laiade aknalaudadega mõisaaknad on selleks aga just kui loodud.

«Mina olen täielik fänn,» võtab Laupa kooli direktor Kaarel Aluoja kokku lustaka ettevõtmise, mis pani mõisakooli aknad elama. Ta pole päris kindlasti ainuke fänn. Ja tegelikult on sellest ettevõtmisest ennatlik minevikuvormis rääkida. Kolm kuud aknalaudadel poseerinud lumemmede aeg on küll kevade saabumisega ümber saanud, ent meisterdajad, kes selle vaatemängu eest vastutavad, on lubanud, et tühjaks aknalauad ei jää.

Peamised vastutajad ja lumememmeprojekti eestvedajad on koolis tugiisiku ametis olev Jaanika Kajakas ning raamatukoguhoidja Liina Jeena, lisaks tosinkond õpilast, kes Jaanika Kajaka juhendatavas Nobedate Näppude nime kandvas ringis osalevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles