Kelmid kogusid heausklikelt üle 1,5 miljoni euro

Järva Teataja
Copy
Internetikelmused on saanud praktiliselt igapäevaseks.
Internetikelmused on saanud praktiliselt igapäevaseks. Foto: Toomas Huik/Postimees

Käesoleva aasta kolme kuuga on inimesed kaotanud kelmidele üle 1,5 miljoni euro. Enim kaotatakse raha investeerimisel või petukõnedes oma isiklike andmete ja PIN-koodide jagamisel.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juhi Urmet Tambre sõnul on olukord murettekitav, sest inimesed kaotavad kelmidele järjest rohkem pea kogu oma raha. „Selle aasta algusest on kelmid muutunud väga aktiivseks ja kasutavad üha keerulisemaid võtteid inimeste raha välja petmisel. Kelmide ohvriks langemist saab aga vältida – ei jaga teistele oma Smart-ID, Mobiili-ID ja ID-kaardi paroole ega sisesta neid kellegi teise palvel. Tuletan meelde, et PIN2 on digitaalne allkiri ja see on sama, kui panna allkiri paberile,“ ütles politseinik.

Kolme kuuga on petukõnede ohvriks langenud 143 inimest ja nende kahjud on kokku ligi 776 000 eurot. Kelmid helistavad erinevatel ettekäänetel väidetavalt migratsiooniametist, pangast või politseist, et kätte saada inimeste isiklikke andmeid ja PIN-koode, millega paraku saavad kelmid ka täieliku ligipääsu pangakontodele. Tambre rääkis, et peamiselt vene keelt kõnelevad kelmid helistavad nii välismaistelt numbritelt aga kasutavad ka digitaalselt genereeritud numbreid, kus vastuvõtja telefon kuvab mõne ametkonna nime või numbrit. „Tihti suunatakse kõne väidetavalt teisele asutusele, aga tegelikult on tegemist järjekordse kelmiga. Soovitan kõne katkestada ja numbri blokeerida.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles