Suure reede ristitee viib palverännakule mööda Paide kogudusi

Maarit Nõmm
, Järva Teataja reporter
Copy
Järva-Peetri Püha Peetruse koguduse diakon Jaanus Tammiste juhtis eelmisel aastal suure reede ristiteed mööda Järva valla kirikuid.
Järva-Peetri Püha Peetruse koguduse diakon Jaanus Tammiste juhtis eelmisel aastal suure reede ristiteed mööda Järva valla kirikuid. Foto: Urmas Glase

Homsel suurel reedel kulgeb Paide koguduste eestvõttel palverännak mööda linna kirikuid, kunagiste pühakodade asukohti ja konfessioonide kogudusi. Kui läänekristlikus maailmas on ristitee, ladina keeles via crucis pika tavaga iga-aastane kiriklik suursündmus, siis Paides on see esimest korda. Et pakkuda inimestele võimalust korrastada oma mõtteid ja liikuda värskes õhus, kutsuvad kogudused inimesi palverännakuga ühinema.

Ristitee sümboliseerib Jeesuse teekonda, mille ta läbis oma viimasel elupäeval hetkest, kui ta surma mõisteti, ristilöömise ja hauda asetamiseni välja. Lisaks neile kolmele nimetatud sündmusele jääb teekonnale veel 11 pühakirjas ja kristlikus pärimuses kirjeldatud episoodi, näiteks Jeesuse kohtumine emaga ja tema kolm kukkumist.

Ka Paides läbitaval palverännakul tehakse 14 peatust, et lugeda Jeesuse kannatustele viitavaid pühakirjatekste vanast testamendist ja Kristuse kannatamise lugu evangeeliumidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles