Mida tähendab munade kood ja mitu laiki sai maailmarekordi püstitanud muna ehk Korvitäis fakte munadepühadeks

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Värvitud munad
Värvitud munad Foto: Shutterstock

Kevadpühad – talvest ärkamise ja tärkamise üle rõõmustamise, värviliste munade ja kuldkollaste tibude aeg. Kuigi kristlikus kultuuris on lihavõtted tähistanud eelkõige Kristuse ülestõusmist, on need eestlastele alati olnud ka kevade vastuvõtmise ja tervitamise pühad. Muna kannab endas tärkamise ja elu sümbolit.

Kana ja jaanalind tegid rekordsoorituse

Lõuna-Ameerikas Colombias munes 2012. aastal ühe farmeri kana rekordilise muna. Cundinamarca piirkonnas farmi pidava Hernando Niño sõnul kaalus see 245 grammi ehk oli neli korda suurem kui tavalised kanamunad. Mehe kinnitusel munes selle suure muna viieaastane kana, kelle nimi on Franciscana.

«Olen farmi pidanud 20 aastat, kuid varem ei ole mu kanad ebatavalisi mune munenud,» lausus farmer.

Ta pani supermuna klaaskasti ning lisaks kohalikele on seda vaatama sõidetud ka kaugemalt.

Aastal 2006 sai Rootsis Borlänges elav jaanalind samuti maha rekordiga, kui munes maailma suurima muna, ületades 35 grammiga seni Hollandi jaanalinnule kuulunud rekordi. Muna kaalus 2519 grammi, mis on võrdne umbes 42 kanamuna kaaluga, vahendas Rootsi telekanal SVT.

2018. aastal said eksperdid tõelise hämmelduse osaliseks, kui ühel Austraalias elaval kanal õnnestus muneda tavalisest kolm korda suurem muna. Veelgi suurema üllatusena selgus, et hiidmuna sees oli teine, tavasuuruses muna.

«Matrjoška muna,» leidis Queenslandi talunik Scott Stockman, kes on munafarmis Stockman’s Eggs töötanud terve oma elu ning pole oma sõnul kunagi midagi sellist näinud.

Charles Sturti ülikooli veterinaarteaduste professor Raf Freire kinnitas, et tal pole aimugi, kuidas selline asi juhtuda sai. «Millegipärast kasvas kanas muna nagu iga teinegi, ent ta ei munenud seda välja ning seetõttu tekkis järgmine muna esimese ümber.»

Pühad kasvatavad munade läbimüüki jõudsalt

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles