Eesti teadlased töötasid välja meetodi kohese energiamärgise määramiseks

Järva Teataja
Copy
Kortermaja energiamärgis.
Kortermaja energiamärgis. Foto: Elmo Riig / Sakala

TalTechi FinEst Targa Linna Tippkeskuse teadlased töötasid välja DigiAuditi platvormi, et reaalajas jälgida ja analüüsida hoonete ning suurte kinnisvaraportfellide energiakasutust ning sisekliima näitajaid. Eesti asjade interneti iduettevõte Thinnect aitab lahenduse müügile ja seda hakatakse turustama üle maailma.

DigiAuditi energiatarbe ja õhu kvaliteedi jälgimine ning järjekestev analüüs näitab täpselt, kuhu energia kulub. See analüüsib hoonete energiakasutust ja sisekliimat, tuvastab ebakõlasid ja võrdleb hooneid omavahel. Lahendust on senini kasutatud Tallinna ja Tartu haridushoonetes ning TalTechi linnakus.

TalTechi ehituse ja arhitektuuri instituudi direktori ning DigiAuditi pilootprojekti juhi, professor Jarek Kurnitski sõnul seisneb lahenduse ainulaadsus ja uuenduslikkus reaalajas energiamärgise määramises.

“Hoonete energiatõhususe parandamine on meie ühiskonna süsiniku jalajälje vähendamise seisukohalt ülioluline, kuna hooned moodustavad 40 protsenti meie energiakulust. Selliseid lahendusi, mis suudavad mõõta hoonete energiatarvet ja sisekliimat on maailmas mitmeid. DigiAuditi platvormi teeb unikaalseks aga see, et see annab hoonete omanikele ja halduritele võrreldava ülevaate kogu portfelli erinevate hoonete tegelikust energiakulust ning samuti sisekliima kvaliteedist,” selgitas Kurnitski.

Lahenduse turule toova ettevõtte Thinnect juhi Jürgo Predeni sõnul on DigiAuditi puhul tegu teadusliku tippsaavutusega, millele turul täna konkurenti pole. “Tänapäeval ei hooma ükski hoone haldur täpselt, kuhu energia kulub, kuna hooned on nii keerukad ja nende toimimine muutub ajas. Siin on DigiAuditi lahendusel oluline roll - see aitab aru saada, kuhu energia kulub ning kuidas seda kulu vähendada,” täpsustas Preden.

“See on esimene pilootprojekti kommertsialiseerimise samm ja töötame selle nimel, et ka teistest pilootidest tuleksid hargettevõtted ja/või teenused tippkeskusele,” lisas Stanfordis viibiv FinEst Targa Linna Tippkeskuse direktor Ralf-Martin Soe. Tema sõnul on positiivne, et Eesti teadlased teevad ettevõtetega järjest rohkem koostööd, kuigi võimalused on tegelikult oluliselt suuremad - näiteks Stanfordi ülikooli targa linna projektid on Eesti ja Euroopaga võrreldes palju tihedamalt erasektoriga seotud.

FinEst Targa Linna Tippkeskus (FinEst Centre for Smart Cities) on rahvusvaheline kompetentsikeskus, mille asutajateks on Tallinna Tehnikaülikool, Aalto Ülikool, Forum Virium Helsinki ja Eesti Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. Keskuse eesmärk on uute tehnoloogiate katsetamise abil linnakeskkondade paremaks muutmine ning selle pilootprojekte rahastavad Haridus- ja Teadusministeerium ning Euroopa Regionaalarengu Fond.

Thinnect on valdavalt Eesti kapitalile kuuluv asjade interneti (Internet of Things ehk IoT) tehnoloogiat ja teenuseid pakkuv start-up, mille lahendused võimaldavad hooneid täpselt jälgida ja juhtida. Thinnecti tarkade keskkondade lahendused on lisaks Eestile kasutusel veel kaheksas riigis. Ettevõtte väljatöötatud lahendusi saab kasutada nii energiasäästu saavutamiseks kui kasutusmugavuse ja efektiivsuse tõstmiseks.

Euroopa Liit on seadnud 2050. aastaks eesmärgi, et kõik hooned peavad olema nullheitega ehk liginullenergiahooned. Paljude hoonete energiatarbimise kohta puuduvad aga usaldusväärsed andmed, seega pole võimalik hoonete olukorda jälgida ega energiakasutust hinnata. DigiAuditi platvorm lahendab selle probleemi ning võimaldab ettevõtetel ühtlasi lihtsustada Euroopa ettevõtete jätkusuutlikkuse aruandluse direktiiviga (CSRD) kaasnevat täiendavat aruandluskohustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles