ÕPPUS Koerus läks ulatustlikuks evakuatsiooniks

Järva Teataja
Copy
Lõpurivistus. Järva naiskodukaitsjate evakueeritavaid mängisid tõetruult Tapa ajateenijad.
Lõpurivistus. Järva naiskodukaitsjate evakueeritavaid mängisid tõetruult Tapa ajateenijad. Foto: Merike Sild/NKK Järva ringkond

Naiskodukaitse Järva ringkonna evakuatsioonirühm harjutas nädalavahetusel Koerus inimeste ulatuslikku evakuatsiooni. Tegemist oli Kaitseliidu kirde maakaitseringkonna õppusega „Miljon MIKSI 2023”, mis omakorda oli osa suuremast õppusest Põhjakonn.

Õppuse ülesanne oli evakuatsioonipunkti püstitamine, selle käigus hoidmine ning sulgemine. Olukorra tegi keeruliseks asjaolu, et evakueerida tuli reaalseid inimesi, kelle seas oli 40 täiskasvanut ja paarkümmend eri vanuses last. Et tegemist oli siiski õppusega, mängisid kõiki evakueerituid Tapa ajateenijad. Nii suures mahus evakuatsiooni harjutasid Järva naised esmakordselt.

Evakuatsioonimeeskond seisis silmitsi olukordadega, kus tuli hoolitseda erivajadustega inimeste eest, lohutada ja tegevust pakkuda väikestele lastele, turgutada haigeid ja lahendada mitmeid teisi ootamatuid probleeme. Et evakuatsioonipunkti tuli töös hoida terve ööpäeva, oli vaja inimesi ka majutada, toitlustada, pakkuda hingeabi ja leida neile tegevust.

Järva evakuatsioonirühma ülema Kirsika Ilmjärve sõnul näitas õppus hästi, milline on Järvamaa rühma võimekus ning millele tuleb edaspidi tähelepanu pöörata. „Meile sai selgeks, et rühma liikmed, kuigi neil kõigil on oma konkreetne ülesanne, peavad vajadusel oskama kõike, mida evakuatsioonipunktis vaja teha on. See on suur rööprähklemine,” kirjeldas Ilmjärv. Tema hinnangul sai rühm evakuatsiooniga edukalt hakkama. „Oluline panus selle õnnestumisse oli ka politseil ja päästeametil, kes pakkusid meile väga suurt tuge nii punkti püstitamisel kui ka selle töös hoidmisel,” oli rühmajuht tänulik.

Rühmajuhi abi Vivika Barnabasi sõnul oli õppus väga hea kogumus saamaks aru, mida päriselt evakuatsioon võib tähendada. „Oleme ju harjutanud evakueerimist mitmeid kordi ka paberil, kuid reaalsete inimestega see kõik läbi mängida on hoopis midagi muud. Saime aimu, kui palju erinevate probleemidega tuleb tegeleda ja milliseid ootamatuid olukordi võib ette tulla. See oli võrratu kogemus,” ütles Barnabas.

Õppuse olulisust rõhutas ka see, et Järva naiste evakuatsioonipunkti tööga käisid tutvumas nii Kaitseliidu ülem Riho Ühtegi ja kirde maakaitseringkonna ülem Jaanus Ainsalu kui ka Naiskodukaitse esinaine Airi Tooming.

Järva maleva pealiku Kuido Pettai sõnul oli hea näha, kuidas evakuatsioonipunkt töötas ning kuidas oli tehtud ettevalmistusi. „Olen väga rahul. Naiste motivatsioon ja pealehakkamine on muljetavaldav ning planeeritud tegevused viidi ellu täies mahus,” nentis ta. Ka Pettai rõhutas head koostööd jõustruktuuride ja Järva vallaga. „Ilma nendeta poleks meil õppus nii hästi õnnestunud. Eriti oluline on märkida, et nii politsei kui ka päästjad olid meiega kogu õppuse vältel ning mitte ainult virtuaalselt, vaid reaalselt kohapeal,” tunnustas malevapealik.

Murekohtadest rääkides ütles Pettai, et edaspidi tuleb rohkem rõhku panna omavalitsuste evakuatsioonipunktide varustatusele. „Kui täna tulid evakueeritavad oma magamisalustega, siis reaalses olukorras seda ei juhtu ning evakuatsioonipunkt peab need inimestele tagama,” tõi Pettai näite.

Koeru keskkoolis toimunud evakuatsiooniõppusest võttis osa ligi kolmkümmend Järva naiskodukaitsjat. „Miljon MIKSI 2023” õppus toimus paralleelselt ka Viru, Jõgeva ja Alutaguse ringkondades vastavalt Kadrinas, Jõgeval ja Narvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles