Inglismaa kingib miljonile suitsetajale e-sigareti stardikomplekti

Järva Teataja
Copy
Suitsetamine. Foto on illustratiivne.
Suitsetamine. Foto on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Inglismaa käivitab esimese riigina maailmas suitsetamise leviku vähendamise plaani, millega antakse ühele miljonile suitsetajale tasuta e-sigareti stardikomplekt koos nõustamisega, et aidata neil suitsetamisest loobuda. Selle sammuga loodab Inglismaa valitsus astuda olulise sammu lähemale eesmärgi täitmisele saada aastaks 2030 suitsuvabaks riigiks – riigiks, kus suitsetajaid on 5% või vähem.

„Ligi kaks kolmandikku eluaegsetest suitsetajatest sureb suitsetamise tagajärjel. Me anname miljonile suitsetajale uue võimaluse suitsetamisest loobumiseks. Uue riiklikult rahastatud programmiga „vaheta, et loobuda“ pakume miljonile suitsetajale üle Inglismaa tasuta e-sigareti stardikomplekti,“ ütles Inglismaa terviseminister Neil O’Brien valitsuse plaani tutvustades.

Inglismaal on umbes 5,4 miljonit suitsetajat ehk tasuta e-sigareti stardikomplekti saab pea iga viies suitsetaja. Inglismaal suitsetab 13% täiskasvanutest. Eestis on suitsetamise levimuse määr 26,3% ja suitsetajaid on umbes 280 000.

„Kuigi ka Eestis on mõnikümmend tuhat inimest e-sigareti abil suitsetamisest loobunud, siis paljude suitsetajate jaoks on see ikkagi võõras. Inglismaal seevastu on e-sigarette ja nende abil suitsetamisest loobumist väga palju uuritud. Kuna teadlased on jõudnud järeldusele, et võrreldes tavasigarettidega on e-sigareti kasutamine kordades vähem kahjulikum ja nende abil saab efektiivselt suitsetamisest loobuda, siis on Inglismaa valitsus ka soosinud e-sigaretile üleminekut, et lõpuks suitsetamisest täielikult loobuda,“ selgitas NNA Suitsuvaba Eesti juhatuse liige Ingmar Kurg.

Inglismaa terviseminister Neil O’Brien ütles kava tutvustamisel, et suitsetatavatele rasedatele on plaanis pakkuda rahalisi stiimuleid, et aidata neil suitsetamisest loobuda. Kõigile rasedatele, kes suitsetavad, pakutakse käesoleval ja järgmisel aastal vautšereid ja suitsetamisest loobumise nõustamist, et muuta suitsetamisest loobumine neile lihtsamaks.

Lisaks hõlmab valitsuse plaan täiendavate vahendite eraldamist e-sigareti salaturu pidurdamiseks. Salaturu kaudu jõuavad e-sigaretid noorte kätte ja salakaupmehed meelitavad e-sigaretti tarbima ka mittesuitsetajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles