2022. aastal kandis toidupiirkonna tiitlit Järvamaa. Eile peeti Hindreku turismitalus sündmusterohke aasta lõpuüritus ning maitsete aasta rändkahvel tagastati Maaeluministeeriumile. Järgmisena liigub rändkahvel Mulgimaale, mis on valitud 2023. aasta toidupiirkonnaks.
Järvamaa maitsete aasta jõudis edukalt lõpule
Üritusel oli kohal ka regionaalminister Madis Kallas, kes tänas piirkonna inimesi panuse eest Eesti toidukultuuri arendamisse.
„Järvamaa maitsete aasta tunnuslause oli „Piimajõed ja pudrumäed“, sest suurimate piimakarjade, loodava moodsa piimatehase ning piimandusmuuseumiga on maakond silma paistnud just piimamaakonnana. Kuigi Järvamaa maitsete aasta sai läbi, siis loodan, et koostöö kohalike ettevõtjate vahel jätkub ka edaspidi, sest vaid üheskoos on võimalik maakonna toidulugu tulemuslikult jutustada,“ ütles Kallas.
„Mul on hea meel tõdeda, et kõik senised toidupiirkonnad on olnud enda nägu ning osanud kohalikke eripärasid ja tugevusi edukalt esile tuua,“ lisas Kallas.
„Meie piirkonna maitsete aastat jääb sümboliseerima pokteil – uus nimetus ja registreeritud kaubamärk. See on ainulaadne, maitsev, tervislik ja hooajale vastav piimakokteil, mille üks koostisosa on piim või piimatoode. Pokteili võib teha lehmapiima, kitsepiima, jogurti või jäätisega. Pokteili muud komponendid võib tegija vabalt oma maitse järgi valida ja seda võib juua nii külmalt kui ka kuumalt,“ võttis aasta kokku Järvamaa maitsete aasta turundusjuht Piret Sihver.
„Pokteili pakutakse siinsetes toidukohtades ning ühtlasi on see tähtsaim “külaline” Järvamaa toidukohtade brantšidel,“ lisas Sihver.
Pokteili on lihtne teha, retsepte selle valmistamiseks leiab veebilehelt jarvamaakohaliktoit.ee.
Maitsete aastat vedanud projektijuht Kristina Gudinas rõõmustas ettevõttete ja kohvikute suurenenud koostöö üle. „Kui varem pidasid nad üksteist konkurentideks, siis nüüd enam mitte. Nad on mõistnud, et üheskoos jõuavad nad kaugemale ning kliente jagub kõigile.“
„Järvamaa maitseid käidi tutvustamas ka messil TourEst. Külastajad hindasid väga piirkonna tooteid ning leidsid, et nende pärast tasub kindlasti Järvamaad külastada. Seega on see aasta tulnud meile kindlasti kasuks ning aidanud piirkonna kööki laiemale avalikkusele tutvustada,“ lisas Gudinas.
Juba 20. mail antakse Abja-Paluojal uue toidupiirkonna tiitel ning rändkahvel üle Mulgimaale.
Maaeluministeerium valib aasta toidupiirkonda alates 2016. aastast. Traditsioon on kutsutud ellu Eesti toidu väärtustamiseks, piirkondlike toiduga seotud tavade ja kommete hoidmiseks ning nende tutvustamiseks laiemale avalikkusele.
Tiitel võimaldab piirkonnal paremini silma paista, tutvustada vaid endale omaseid maitseid ning leida uute toodete ja teenuste väljaarendamiseks koostöökohti kohalike ettevõtjate ja organisatsioonide vahel.
Toidupiirkonna tiitli varasemad kandjad: Hiiumaa, Peipsimaa, Pärnumaa, Vana-Võromaa, Haapsalu ja Läänemaa, Põhja-Eesti.