Justiitsminister ootab kandidaate vägivallaennetuse auhinnale

Järva Teataja
Copy
31.05.2019. Eesti, Lääne-Virumaa,  Rakvere 

FOTOL:  Abiprokurör Elle Karm sai Vägivallaennetuse autasu 2019
FOTO: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja
31.05.2019. Eesti, Lääne-Virumaa, Rakvere FOTOL: Abiprokurör Elle Karm sai Vägivallaennetuse autasu 2019 FOTO: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja Foto: Meelis Meilbaum

Justiitsministeerium ootab koos Vabariigi Presidendi kantseleiga 15. maini kandidaate vägivallaennetuse auhinnale. Sellega tunnustatakse inimesi, kes on andnud olulise panuse vägivalla ennetamisse.

Auhinnaga tunnustatakse Eesti inimesi ja organisatsioone, kes on möödunud aasta jooksul oma algatuse, käitumise või muu tegevusega vägivallaennetusse märkimisväärselt panustanud. Auhinna võib saada ühiskonnas vägivalla kohta teadlikkuse suurendamise, vägivallaohvrite abistamise ja toetamise, vägivalla toimepanijatega tegelemise või muu panuse eest vägivallaennetusse.

„Mistahes vägivald, olgu see vaimne või füüsiline, jätab ohvrile haavad kogu eluks. Need haavad võivad armistuda, ent jäävad alati alles. Seetõttu on ääretult oluline pingutada selle nimel, et vägivalda märgata ja seda ühiskonnast välja juurida. Märkamine ja vägivallast teada andmine võiks olla iga kodaniku ja kogukonna südameasi,“ sõnas justiitsminister Kalle Laanet.

Ettepaneku auhinna andmiseks võib justiitsministeeriumile teha iga inimene või organisatsioon. Iseennast auhinna kandidaadiks esitada ei saa. Üks inimene võib esitada mitu kandidaati, see arv ei ole piiratud.

Kandidaadi esitamiseks palub ministeerium koostada vabas vormis ettepaneku, kus on põhjendatud, mille eest just see kandidaat auhinnale esitatakse. Ettepanek tuleb saata digitaalselt allkirjastatuna e-posti aadressile info@just.ee.

Ettepanek peab sisaldama:

• kandidaadi ees- ja perekonnanime, juriidilise isiku nime või algatuse nimetust;

• kandidaadi kontaktandmeid;

• lühikest põhjendust, mille eest kandidaat esitatakse;

• ettepaneku esitaja(te) kontaktandmeid.

Ennetusnõukogu vaatab hindamiskomisjonina laekunud avaldused läbi ja teeb justiitsministrile ettepaneku auhindade andmiseks. Hinnatakse seda, kas esitatud kandidaadi tegevus vägivalla ennetamiseks on uudne ning lähtub parimast rahvusvahelisest kogemusest. Samuti hinnatakse, kui laiahaardeline tegevus on ja kas see on andnud märkimisväärse panuse Eestis seni tehtule.

Auhinna annab välja justiitsministeerium koos Vabariigi Presidendi Kantseleiga augustis. Autasu antakse välja seitsmendat aastat. Tutvu auhinna statuudi ja varasematel aastatel auhinna saanute lugudega justiitsministeeriumi kodulehel.

2022. aastal pälvisid vägivallaennetuse auhinna:

  • Kait Sinisalu pikaajalise empaatilise töö eest mh seksuaalvägivalda kogenud klientidega nii individuaaltööna kui ka tugigruppides;

  • Ardo Ranne operatiivse koostöö eest inimkaubanduse vastases võitluses;

  • Reimo Raivet eelkõige laste suhtes toime pandud vägivalla vastase võitluse eest;

  • Eda Mölder kannatanutega töötamise ja inimeste toetamise eest;

  • Karoli Põllumäe naistevastase vägivalla ennetuse ja ohvrite abistamise eest;

  • Airi Mitenforf, kelle eestvedamisel sai Pärnus alguse tugev koostöö lähisuhtevägivalla ohvrite kaitseks;

  • Andra Sild laste väärkohtlemise, naiste peksmise ja ärakasutamise ning muu vägivalla vastase võitluse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles