Vanad traktorid veerevad Türile kokku

Järva Teataja
Copy
Nõukogude ajal ei ehitatud traktorit pelgalt lõbu pärast, vaid seetõttu, et osta polnud midagi ja tööd ootasid tegemist.
Nõukogude ajal ei ehitatud traktorit pelgalt lõbu pärast, vaid seetõttu, et osta polnud midagi ja tööd ootasid tegemist. Foto: Kristjan Teedema

Juuni esimesel laupäeval saab Türi linn traktorimürinat täis, sest esimest korda on kevadpealinnas traktorite kokkutulek, kuhu on väärikas eas põllutehnika oodatud igast Eesti nurgast. Hetkeseisuga saab väärikas eas masinaid näha vähemalt poolesaja ringis. 

Traktorite kokkutuleku üks korraldajatest, Valdu Välimäe, ütles, et päris kindlasti pole neil mõte Järva-Jaanis juba aastaid olnud vanatehnika killavooriga võistelda või neilt tähelepanu endale tõmmata. «Algatajad olid vennad Ilmar ja Margus Tiitsmaa, kes selle jutuga Ülle (Türi kultuurikeskuse direktor Ülle Välimäe – toim) poole pöördusid ja nii see asi läks,» selgitas­ ta. Välimäe sõnas, et see vana põllumajandustehnika kokkutulek ja näitus pole Eestis sugugi esimene, sest siin-seal on samasuguseid ettevõtmisi ikka tehtud. Sedakorda kogunevad masinaid esimest korda just Türile, mis on ka logistilises mõttes parim valik, sest kevadpealinna on igast Eesti nurgast lihtsam tulla kui näiteks Narvast Pärnumaale.

Välimäe on samuti arvestatava vanatehnikakollektsiooni omanik ja traktorite paraadil näeb suvel ka tema kogust pärinevaid masinaid. Ta toob neid välja neli: Saksa šassiiga neljasilindrilise ja 1971. aastast pärineva RS09, Vladimiri tehases 1962. aastal valmistatud T28, Belarus MTZ 5LS ning JUMZi traktori. Kõik masinad on Välimäe restaureerinud ja need on sõidukorras.

Sõidukorras võiksidki olla kõik traktorid, mis Türile igast Eesti nurgast 3. juunil kokku tulevad, sest ürituse kavas on traktorite paraad, mis alustab jaamahoone juurest ja jõuab läbi kesklinna kultuurikeskuse parklasse. «Kui aga kellelgi on traktor, mis on väga haruldane, aga liikuma seda ei saa, ent väga näidata tahaks, siis selle võib treileriga otse parklasse tuua,» ütles Välimäe.

Seda kartust, et paraad piirdub nelja Välimäe traktoriga, kindlasti ei ole, sest juba eelmiseks nädalaks oli osavõtusoove tulnud talle nii meilitsi kui ka telefoni teel ning nii mõnigi on tulemas praaadile kahe-kolme traktoriga. «Paraad tuleb uhke!» sõnas Välimäe. Ta lisas, et see pole kindlasti üksnes kitsa ringi üritus, kus kohtuvad asjast huvitatud mehed, sest mõeldud on ka nooremale põlvkonnale.

Samal ajal parklas näha olevaga on Murumoori mängupargis mängutraktorite näitus. Sinna on oodatud väikesed tehnikahuvilised, kes võivad kodust oma masinapargi kaasa võtta. «Tahame korraldada veel ka traktorimudelite näituse,» lisas Välimäe.

Traktorite kokkutulekule teavet võib küsida meiliaadressilt tyritraktor@gmail.com või telefonidelt 528 8666 (Valdu Välimäe) ja 5340 4752 (Ilmar Tiitsmaa). Lisainfo!

Järva-Jaani vanatehnikanäitus ja killavoor on tänavu 4. ja 5. augustil ja kannab pealkirja «Retrokulgurite päevad». «Kutsume kokku eelmisel sajandil toodetud sõidukeid nii idast kui läänest, meenutame 20. sajandi moodi ja riietume vastavalt,» annavad korraldajad teada.

4. augustil on kavas ürituse avamine, ööristlus ja simman ning 5. augustil retrokulgurite ja kummaliste kulgurite killavoor. Tavapäraselt pakub Järva-Jaani vanatehnika varjupaik võimalust killavoori tarbeks endale sealt mõni masin laenutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles