Tulekul on uus raamat Türi ajaloost

Järva Teataja
Copy
Foto: Erakogu

Tänavuseks linna sünnipäevaks on oodata trükisooja Türi ajalooraamatut.

Väikese ülevaate, mida põnevat saab uuest raamatust lugeda, annab valla koduleheküljel Türi Rahvalehe toimetajale Teet Reierile raamatu koostaja Kaarel Aluoja.

Tegemist on järjekordse raamatuga sarjas „Türi. Kilde kihelkonna ja linna arengus". Seekord siis juba üheksas osa.

Nii nagu varemgi on tegemist raamatuga, mis sisaldab erinevate autorite eriteemalisi ajalooalaseid artikleid: uurimusi, mälestusi, lisaks ka kunagistes väljaannetes ilmunud lugusid.

Seekord kajastab kihelkonna vanemat aega rahvusarhiivi teadur, filosoofiadoktor ajaloo alal Ülle Tarkiainen, kes võttis kajastada Türi kihelkonna valdade eluolu 19. sajandi teisel poolel.

On paar väga kitsast, aga põnevat ajaloolist kirjeldust: Järvamaa raamatukogu pearaamatukoguhoidja Eha-Hilju Palm kirjutab türilaste „koloniist" Leedumaal – nimelt värbas Leedus enne teist maailmasõda tööd alustanud paberivabrik töölisi Türi paberivabrikust; meie oma linna mees Kristjan Männa aga annab leidude põhjal kirjelduse endise Türi keskkooli relvaruumist.

Mälestusi tuntud ja väärikatest Türi õpetajatest Edith ja August Seitamist ning kodu-uurijast Rudolf Piiberist jagavad nende lähedased.

Väga mahuka töö võttis seekord ette koduloolane Ülo Ormus. Lisaks põhjalikule ülevaatele Kolu külast ja selle ajaloost ilmub Ormuse sulest veel Kolu mõisa härrastemaja kirjeldus, Särevere valla põlis- ja asunikutalude nimede panemise lugu ja üht-teist veel.

Kolu küla kõrval leiab kajastamist ka Põikva seltsielu, seda enne teist maailmasõda. Ülevaate kirjutas kokku Merike Poljakov.

Raamatu mahuks on plaanitud 240 lehekülge, erinevaid artikleid on kokku 16, pildimaterjal on rikkalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles