Eesti inimeste majanduslik olukord on stabiliseerunud, kuid vaimne pinge on jätkuvalt kõrge

Järva Teataja
Copy
Stress. Foto on illustreerv.
Stress. Foto on illustreerv. Foto: fizkes/Shutterstock

Eesti elanike majanduslik toimetulek, majanduslik kindlustunne ning eluga rahulolu on stabiliseerunud, näitab märtsi lõpus – aprilli alguses riigikantselei ja sotsiaalministeeriumi tellimusel läbi viidud avaliku arvamuse seireuuring.

Inimeste turvatunne, mis veebruaris vähenes, on märtsiks taas suurenenud. Kõrge on paraku ka stressitase.

74% vastanutest arvavad, et saavad praeguse sissetuleku juures hakkama või elavad mugavalt. Toimetulekuraskusi tunneb 26% eestimaalastest , veebruaris oli see näitaja 24%  ja septembris 30%.

Majanduslikku kindlust järgmise poole aasta vaates tunneb 54% elanikest.

Veebruaris kergelt langenud turvatunne oli kevadeks jälle taastunud: 55% eestimaalastest arvab, et Eesti riik võib ennast praegu tunda turvaliselt

Samas leiab enamik inimesi, et nende vaimne seisund pole paranenud või on isegi halvenenud võrreldes koroonaajaga.

„Elanikest 68 protsenti arvab, et nende vaimne tervis pole võrreldes koroonakriisi ajaga muutunud ning 21 protsendi hinnangul on see isegi halvenenud, ainult 6 protsendi vastanute arvates on nende vaimne tervis paranenud. Selle põhjuseks võivad muuhulgas olla Venemaa agressioonisõjast tulenevad pinged ning majanduslik ebakindlus,“ selgitas Turu-uuringute AS-i uuringujuht Vaike Vainu.

Vaimse tervise halvenemist on keskmisest sagedamini kogenud naised, 15-34-aastased inimesed, sealhulgas õpilased ja üliõpilased, ning majanduslike toimetulekuraskustega inimesed.

Inimeste stressitase on detsembriga võrreldes samuti pisut tõusnud – 30 päeva jooksul on stressi kogenud 78 protsenti elanikest, sealjuures 28 protsenti suurel määral. Võrreldes sügisega on pisut vähenenud ka optimism tuleviku suhtes. Novembris vastas 62 protsenti ja nüüd 57 protsenti elanikest, et vaatab tulevikku lootuse ja entusiasmiga.

Lisaks uuriti küsitluse käigus kuidas on eestimaalased rahul oma unega, kui palju tegeletakse aktiivse liikumisega, kui tihti tarvitatakse alkoholi ja narkootikume ning muid tervisega seotud küsimusi.

Uuringuga saab tutvuda riigikantselei kodulehel: https://www.riigikantselei.ee/uuringud

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles