MTA ja TTJA kontrollivad e-sigaretipoode ja keelatud e-vedelike müüki

Järva Teataja
Copy
Väga paljud arvavad, et veipimine on ohutum kui suitsetamine, kuid aina enam uuringuid tõestab, et see pole nii.
Väga paljud arvavad, et veipimine on ohutum kui suitsetamine, kuid aina enam uuringuid tõestab, et see pole nii. Foto: Shutterstock

Maksu-ja tolliamet (MTA) ning tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) on sel kevadel viinud läbi ulatuslikud kontrollid e-vedelike käitlejate juures üle Eesti. Kontrolliti esimesest jaanuarist kehtima hakanud maksumärgistamise nõudeid, aga pea kõikidest poodidest leiti muuhulgas ka maitsetega e-vedelikke ja e-sigarette, mis on Eestis keelatud.

„Selle aasta jaanuarist maksustati tubakavedelikud aktsiisiga ja kõik tarbimisse lubatavad tubakavedelikud peavad olema maksumärgistatud. Kahjuks aga avastasime kontrolli käigus, et juba aastaid Eestis keelatud maitsevedelikud on jätkuvalt poodides müügil ja mis kõige kummalisem, seda isegi ei üritata varjata,“ sõnas MTA aktsiiside valdkonnajuht Artur Gornischeff.

Nimelt ei tohi elektroonilise sigareti vedelik sisaldada maitse- ega lõhnaaineid, välja arvatud tubaka ning mentooli maitse ja lõhn. Keeld kehtib nii e-sigarettides kasutatavatele nikotiiniga või nikotiinita vedelikele, seal hulgas ka maitsestajatele.

„Kui jaanuarist kehtima hakanud aktsiisinõuete osas peame veel selgitustööd tegema, siis 2019. aastast kehtiv keeld ei saa olla täna enam kellelgi üllatus ja seda näitab ka kaupmeeste üha loomingulisem lähenemine vabanduste leidmisele. Ettekääne, et suitsupoes müüdav maitsevedelik on mõeldud hoopis küpsetiste maitsestamiseks ei kõla väga usutavalt,“ lisas ta.

Kontrollreididele olid kaasatud ka politseinikud, kellega käib keelatud tubakatoodete osas igapäevaselt tihe koostöö. Põhja prefektuuri piirkonnapolitseinik Siret Tobber sõnas, et alaealiste seas on e-sigarettide tarvitamine aastatega aina kasvav trend ning jõudnud seetõttu ka politsei töölauale.

“Meeldiva lõhna ja ilusa välimuse tõttu levib noorte seas valearvamus, et selle kasutamine ei riku tervist nii palju nagu seda teevad mokatubakas või tavalised suitsud. Kuid nii see ei ole ning tuletan meelde, et e-sigaret on samuti tubakatoode mille omamine, müük ja tarvitamine on alaealistele keelatud,“ lisas politseinik.

Tubakaseaduse kohaselt on jaemüügis tubakatoodete väljapanek ja kaubamärgi esitlus keelatud. Seega kui poes müüakse toidu lõhna- ja maitseaineid, siis tubakatooted seal välja pandud olla ei tohi.

E-sigareti vedelike keelatud maitsete üle on kontrolli teinud ka TTJA. Tänaseks on tehtud ettekirjutused kahele ettevõttele, kes täitsid ettekirjutuse alles pärast 5000 euro suuruse sunniraha määramist. Ühtlasi pöördus TTJA nende menetluste raames ka suuremate edasimüüjate poole, saamaks ülevaadet, kas maitsestajad on keelust hoolimata siiani kättesaadavad ka toidule- ja tarbekaupadele spetsialiseerunud jaekettides või tanklates.

Möödunud nädalal algatas TTJA järelevalvemenetlused veel kahe ettevõtja suhtes ja jätkab ka edaspidi aktiivselt e-sigaretipoodide kontrollimist.

Tubakaseaduse nõuete, sh maitsestajate käitlemise keelu rikkumise korral on järelevalveasutustel õigus teha ettekirjutus ning alustada väärteomenetlust teo toime pannud isikute vastu. Kui kaupleja ettekirjutust vabatahtlikult ei täida, on järelevalveasutusel õigus määrata ettekirjutuse tagamiseks sunniraha. TTJA tehtud ettekirjutuse tagamise sunniraha ülemmäär on 9600 eurot ning seda saab rakendada korduvalt kuni ettekirjutuse täitmiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles