JOKA tuli orienteerumise sprinditeates Eesti meistriks

Järva Teataja
Copy
JOKA medalivõistkonnad.
JOKA medalivõistkonnad. Foto: Anna Mia Atonen

Tallinna külje all Laagri alevikus peetud Eesti meistrivõistlustel orienteerumise sprinditeates osales 93 võistkonda ligi 400 võistlejaga.

Orienteerumisklubi JOKA eestvedaja Paul Poopuu andis teada, et võistluse formaadiks on kahest naisest ja kahest mehest koosnevate segavõistkondade nelja vahetusega teatejooks, kus igas vahetuses läbitakse sprindirada.

Põhiklasside võistlus oli stardis 19 võistkonda paljude medalipretendentidega ja võistlus kujunes Poopuu hinnangul igati sündmusterohkeks, kuna kahte favoriitide hulka kuuluvat võistkonda tabas tühistamine. Tühistatuteks osutusid mullune võitja, OK Ilves ja mullune teine, Värska OK Peko. „Mõlema võistkonna avavahetuse võistlejad tegid raja läbimisel saatusliku vea kontrollpunktide läbimise järjekorraga,” selgitas ta.

Järvamaa orienteerumisklubi JOKA võistkonna taktika oli sarnane eelnevate aastatega. „Kuna meil on kaks Eesti paremikku kuuluvat naist, siis nende ülesanne on edestada rajal kõiki konkurente ja võimalikult suure vahega ning meestele jääb ülesandeks võimalikult ligilähedaselt liidervõistkondade tempos püsida ja vahe ühe-kahe minuti piires hoida, et viimases vahetuses oleks Eesti naiste orienteerumise hetke kindlal liidril Evely Kaasikul võimalus veel konkurente püüda,” avaldas Poopuu. „Võistluse käik näitas, et JOKA võistkond suutis plaani korrektselt ellu viia. Avavahetuses haaras Sigrid Ruul kohe jooksu alguses kindla ja hoogsa jooksuga liidrikoha ja edestas teatevahetuses järgnevaid 25 sekundiga. Teises vahetuses jõudsid jälitajad Mehis Murule poolel rajal järgi, ent Mehis heitles vapralt lõpuni ja vahe ei paisunud liialt suureks. Kolmandas vahetuses tuli Raiko Marrandil pea kogu rada üksi tempot hoida, sest liidrid olid nägemisulatuses kadunud. Raiko sai ülesandega hakkama ja viimasesse vahetusse starditi liidrist OK Võrust 1.41 hiljem. See vahe jättis eelmise päeva naiste sprindi võitjale ja Eesti koondise esinumbrile Evely Kaasikule võimaluse kiire ja õnnestunud jooksu korral tiitlivõidu eest heidelda.”

Olgu öeldud, et JOKA võistkonnal oli varasemast Eesti sprinditeate meistrivõistlustelt üks pronks ja neli hõbedat ning nüüd avanes võistkonna liidril reaalne võimalus klubile kaua oodatud kuld ära tuua. Ülekaalukalt päeva parima ajaga tõigi Evely Kaasiku võidu JOKA võistkonnale, Võru tiimi edestati finišis 28 sekundiga. Kolmandaks tuli OK Saue Tammed võistkond.

Sigrid Ruul tunnistas võistluste järgselt, et läks tegema oma kindlat sooritust. „Stardist alates panin tempo peale. Teadsin, et iga sekund, mis ma jälitajatelt eest ära jooksen, on suur boonus. Olen rahul, et sain oma ülesandega väga hästi hakkama.”

Mehis Muru lisas, et teades nende klubi naiste tugevust, oli ta ennast varakult häälestanud eesotsas rajale minekuks. „Proovisin teha võimalikult kindlaid teevalikuid ja hoida kiirematest tagant tulijatest võimalikult kaua kinni. Super jooks kõikides vahetuses päädis meie jaoks meeliülendava võiduga!”

Raiko Marrandi märkis, et tema plaaniks lahendada esimesena märgatud teevalikud võimalikult kiiresti. „Suutsin selle plaani hea sujuvusega ellu viia ja endast füüsiliselt maksimumi anda. Teadsin, et vahe juhtgrupiga suureneb nii kui nii, õnneks suutsin selle meie ankrunaise võimete piirides hoida.”

Evely Kaasiku teadis, et tõenäoliselt läheb ta tagant teisi tiime püüdma. „Peko ja Ilvese tiimide tühistamine oli suur üllatus enne starti, kuid see ei muutnud tööd, mida läksin tegema. Oleme pikalt jahtinud sprinditeate kulda. Sigrid, Mehis ja Raiko tegid just sellise töö nagu oli planeeritud ning täna oli meie päev. Vägev!”

JOKA võistkondadele jagus medalivõite teisteski vanuseklassides. Noorte MN14-16 klassis oli nende võistkond Anna Mia Atonen, Kennet Keerberg, Kerto Kaasiku ja Anett Liisa Parts samuti sekkumas kullaheitlusse, ent viimases vahetuses lipsas sisse üks suur ligi minutiline viga ja nii tuli seekord rahulduda pronksiga. Võitis LSF Pronoking Team ja teine oli OK Põlva Kobras.

Meeldivalt üllatasid Paul Poopuud veteranide MN65+ võistkond Lea Tusis, Ahto Karu, Kalmer Keevend ja Anu Pallon, kes suutsid seitsme võistkonna konkurentsis napsata hõbemedalid. Veteranide MN35-40 klassis võitis JOKA I võistkond Karin Pai, Johannes Ehala, Tiit Tähnas ja Helle Hallik pronksmedalid.

Eelneval päeval samas toimunud Eesti meistrivõistlustel sprindis olid JOKA orienteerujad samuti edukad. Naiste põhiklassi 2,6-kilomeetrisel rajal arenes kolmekümne naise vaheline esikohaheitlus oodatult Evely Kaasiku (JOKA) ja Annika Rihma (OK Põlva Kobras) duelliks. Poolel rajal oli Kaasiku edu vaid üheksa sekundit, kuid finišiks suurenes see täpselt poolele minutile. Ajad vastavalt 14.47 ja 15.17. Pronksi teenis Hannula-Katrin Pandis (OK Ilves) ajaga 16.25. Esimesena jäi seekord medalit teine JOKA naisorienteeruja Sigrid Ruul, kellel raja algusosas jooks väga hästi ei sujunud, ent tugeva lõpuga suutis end neljandaks võidelda.

“See oli kohe kindlasti üks paremaid sprindivõistlusi mida ma Eestis jooksnud olen,” kommenteeris Evely Kaasiku. „Suur aplaus korraldajatele kvaliteetse töö eest! Oli võimalik joosta täiskiirusel, kuid samas oli kogu aeg mõnus orienteerumisväljakutse ehk siis kogu aeg oli vaja keskenduda ja kiireid otsuseid langetada. Väga äge! Ma olen positiivselt üllatunud nii rajas kui maastikus. Mul endal õnnestus linnaorienteerumine käesoleva nädala jooksul piisavalt hästi meelde tuletada ja tundsin end üsna enesekindlalt. Tänane rada ja võistluskorraldus meenutasid väga sprindiorienteerumist rahvusvahelistel võistlustel. Sellised võiksid olla kõik sprindivõistlused Eestis.”

Meeste eliitklassis oli stardis 39 meest ja võidu võttis Kenny Kivikas OK Ilvesest. JOKA parimana saavutas Raiko Marrandi 11. koha.

Tüdrukute N14 klassis õnnestus JOKA tüdrukutel Anna Mia Atonenil ja Anett Liisa Partsil saavutada 35 osaleja seas koguni kaksikvõit. Noormeeste M16 klassis tegi hea soorituse Kerto Kaasiku, kuid kahjuks tuli seekord esimesena medalita jääda. Neidude N16 klassis on tänavu järjest kindlamaid orienteerumissooritusi teinud Laura Juhanson, kes seekord lõpetas seitsmendana. Esikümnesse jooksis end ka Koit Hallik, kes poiste M14 klassis saavutas 39 poisi konkurentsis kümnenda koha.

Veteranide seas jõudisd medalivõiduni Kersti Ehala naiste N60 ja Karin Pai N35 vanuseklassis. Esimesena jäid medalita Helle Hallik N40 ja Kalmer Keevend M65 klassis.

Järgmisena selguvad kanepi lähistel orienteerumisjooksu Eesti meistrid lühirajal ja meeste ning naiste teatejooksudes. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles