Aravete keskus sai endale filmikangelaste ja poliitplakatite maja

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy

Mai alguseks valmis Aravetel maja, mille aknaid katavad nii filmikangelased, 1990-ndate megastaar Michael Jackson kui Kesk-Eestist pärit poliitikute näod.

Aravete keskuses (Piibe mnt 16a) asuv mahajäetud hoonet plaaniti kunagi ehitada külalistemajaks, ent plaan jäi katki. Aastaid tühjana seisnud hoone sai  maastikuehitaja-kujundaja Kalvi Kirspuu eestvedamisel hoopis fantaasiaküllase püsinäituse eksponeerimise paigaks.

Kalvi Kirspuu selgitas, et tühjad aknaaugud jaotati ära Aravete keskkooli, Tartu kunstikooli ja Tartu lastekunstikooli vahel. "See oli ka põhjus, miks maalid valmisid erinevatel aegadel. Kui Arvavete keskkooli viis maali ja kohaliku kunstniku Maris Kutsari teos „Versus” valmis juba jõuludeks, siis Tartu kunstikooli ja Tartu lastekunstikooli teosed said valmis kevadeks ja paika mai alguseks,” rääkis ta.

Tartu kunstikooli tudeng Anita Sild maalis kevadeks teose „Michael Jackson paradiisis” ja Dana Grohovskaja kolm teost „Jack Sparrow”, „Mr Bean” ja „Charlie Chaplin”. Tartu lastekunstikool on akendel esindatud kolme tööga, millel oli autoreid koguni 21.

Kirspuu märkis, et oli noorena suur Michael Jacksoni fänn. "Palusin ühel näitusel osalenud Tartu kunstikooli tudengil Anita Sillal maalida midagi teemal Michael paradiisis. Sild vormiski minu mõtte maaliks paremini, kui oleksin seda ise suutnud ette kujutada,” rõõmustas ta.

Kuna kõiki katkisi aknaid polnud võimalik maalidega katta, tekkis Kirspuul mõte, et ülejäänud aknad võiks katta hiljutistel riigikogu valimistel kandideerinud poliitikute reklaamplakatitega. „Kuigi oli tunda, et mõnigi poliitik kõhkles pikalt oma plakati lubamises, keeldus siiski ainult üks poliitik, kellelt plakatit küsisin," lausus Kirspuu. "Enamus tuli mõttega kohe kaasa. Näiteks Eesti 200 nimekirjas kandideerinud Kadri Paas küsis näituse jaoks tagasi juba põllumehele ära antud plakati.

Peale Paasi andsid oma plakatid näitusele Kersti Sarapuu, Helir-Valdor Seeder, Pipi-Liis Siemann, Lauri Läänemets, Toomas Tammik, Ründo Mülts ja Birgit Sitska.

Tänu omanäolisele näitusele ei tundu poolik maja enam nii kõle ja kummituslik ning noortel kunstihuvilistel on koht, kus oma töid eksponeerida. Seega võidavad ettevõtmisest kõik osapooled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles