Wittensteini tegevusmuuseumis räägitakse kroonik Johann Rennerist

Järva Teataja
Copy
Wittensteini Tegevusmuuseum
Wittensteini Tegevusmuuseum Foto: Dmitri Kotjuh

12. mail algusega kell 17 toimub Paides Wittensteini tegevusmuuseumis Johann Renneri Liivimaa kroonika kordustrüki esitlus.

Saksa ordu ametniku (sealhulgas ka Järva foogti sekretäri) Johann Renneri kirjatöö on Vene-Liivimaa sõja olulisemaid allikaid, mille on paberile pannud sündmuste vahetu pealtnägija ja kaasaelaja. Alamsaksakeelne kroonika, mis algselt valmis 1562. aastal, jäi ligi neljaks sajandiks käsikirja, kuni Peter Karstedt selle 1953. aastal Saksamaal trükis avaldas. Kroonikat polnud tõlgitud ühtegi kaasaegsesse keelde, enne kui 1995. aastal ilmus selle eestindus Peter Karstedtilt laenatud pealkirjaga „Liivimaa ajalugu 1556–1561“.

Paides tehakse juttu tõlke juba kolmandast, kommenteeritud ja mõnevõrra kohendatud trükist, krooniku enda sõnul „hoiatuseks kõikidele vagadele inimestele.“

Johann Rennerist ja tema ajast Vanal Liivimaal peab loengu kroonika tõlkija ajaloodoktor Ivar Leimus . Eesti ajaloomuuseumi mündikogu hoidja ja Tallinna ülikooli vanemteadurina on Leimus uurinud mündi- ja raha ajalugu alates viikingiajast, eestindanud ja publitseerinud vanu tekste, tegelenud kesk- ja varauusaja majandus- ning kultuurilooga.

Sissepääs loengule on vaba. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles