SURMATOOVAD LEIUD ⟩ 7000 lõhkekeha ja 15 tonni lõhkeainet

Järva Teataja
Copy
Demineerimine Säreveres.
Demineerimine Säreveres. Foto: Marina Loštšina

Eelmisel nädalal Säreveres toimunud ala puhastamise operatsioonil leidsid kaitseväe demineerimiskeskuse erialaspetsialistid ja Päästeameti pommigrupi demineerijad 2 500 lõhkemata lennukipommi.

Lääne-Eesti pommigrupi juhataja Aivar Post ütles, et Eesti viimase 30 aasta statistiline keskmine jääb ligi 4000 lõhekeha juurde aastas. „Demineerimiskeskuse mõistes on 2500 lõhkekeha leidmine ühest kohast või ühelt sündmuselt kindlasti erakordne ja väga suur leid,” sõnas ta. „Võrdluseks, et eelmisel aastal leiti Järvamaalt 117 lõhkekeha (lisaks sütikuid, lõhkeainet ja padruneid, mis lõhkekehade statistikas ei kajastu).”

Siiski rõhutas Post üle, et Särevere leid ei ole rekord Eesti mõistes, küll aga Järvamaalt ei ole nii suurt kogust leitud. „Eelmine aasta oli "rekordite" aasta, sest ühelt Tartumaa sündmuselt tuli ligi 7000 (6927 mürsku) lõhkekeha ja oli ka 30 aasta rekord kalendriaasta mõistes – leiti 14 985 lõhkekeha. „Väga eriline leid oli ka 2012. aastal Männikul, kus ühest kohast leiti korraga 15 tonni lõhkeainet,” lisas ta. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles