Pühapäeval algab looduskaitsekuu

Eva Klaas
, reporter
Copy
Tänavune looduskaitsekuu keskendub linnaloodusele.
Tänavune looduskaitsekuu keskendub linnaloodusele. Foto: Keskkonnaamet

Pühapäeval, 14. mail, emadepäeval, mis on ühtlasi looduskaitsepäev algab looduskaitsekuu, mis lõpeb 11. juunil loodusvaatluste maratoniga. Tänavuse aasta looduskaitsekuu teema on "Loodus linnas".

Tänavune looduskaitsekuu keskendub eelkõige sellele, et  loodus linnas on elurikkuse hoidja ning osa sidusast rohevõrgustikust. Inimene saab linnaloodusest silmailu ning tuge oma vaimsele ja füüsilisele tervisele.

Looduskaitsekuul toimub erinevaid ettevõtmisi. Üsna looduskaitsekuu alguses tänatakse inimesi, kes on olnud looduse hoidmisel eeskujuks, antakse üle Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia, looduskaitsemärgid ning noore looduskaitsja märgid.

Loodusturismiettevõtjad kutsuvad matkadele üle Eesti, neid toimub nii jalgsi, kanuuga või rattaga, koos hõrkude toitudega või lõõgastava suitsusaunaga. 

Matkade valiku leiab Eesti Loodusturismi Ühingu kodulehelt.

ETV2 tähistab mais keskkonnakuud, mille raames jõuab ekraanile kaheksa dokumentaalfilmi., mille keskmes on inimese ja looduse suhted, tuleviku perspektiivid ja tehnoloogilised arengud. Kõik keskkonnakuu filmid on korraga nähtavad ka Jupiteris.

Kuni 30. juunini kutsub keskkonnaagentuur osalema kahepaiksete vabatahtlikus seires. Osalemine annab võimaluse igal inimesel panustada oma kodupiirkonna looduse uurimisse ning aitab õppida tundma liike. Kahepaiksete vabatahtliku seire eesmärk on kahepaiksete liikide leviku kaardistamine Eestis. Pikas plaanis võimaldab see samade veekogude korduval seiramisel jälgida muutuseid liikide arvukuses ja seisundi.

7.–11. juunil toimub järjekorras üheksas loodusfestival "Elu aed", mis keskendub aedade ilule ja elurikkusele, pakkudes sündmuseid üle Eesti. Loodusfestival kutsub väärtustama linnalooduse kui elukeskkonna mitmekesisust, märkama loodust linnas ning edendama elurikkust soosivaid käitumisharjumusi. 

Looduskaitsekuu lõpetab 10.–11. juunil loodusvaatluste maraton, mis  on harrastusteaduse sündmus, kus inimesed panevad eelregistreeritud aladel 24 tunni jooksul kirja nii palju eluslooduse liike, kui võimalik.

Looduskaitsekuu täpsema kavaga saab tutvuda siin. 

Looduskaitsekuu ettevõtmised Järvamaal

 21. mail matkasarja "Kas tunned Kõrvemaad" matkasarja matk  "Valgehobusemäe põnevad teadmata rajad" .Distants 15 km ja aeg 3–4 tundi.

21. mail kutsuvad  keskkonnaamet ja keskkonnaagentuur  huvilisi vaatlusretkele Türi tehisjärve äärde ja ümbrusesse, et õppida märkama ja tundma liike, kellega jagame ühist elupaika ning mõistma, et elurikkus toimib hästi vaid koostöös loodusega.

Retke käigus on võimalus õppida ka vaatluste sisestamist loodusvaatluste andmebaasi. Selleks tuleb kaasa võtta internetiühendusega mobiiltelefon, kuhu on juba laetud LVA nutirakendus.

Kogunetakse kell 9 Türi tehisjärve ääres F. J. Wiedemanni tänava lõpus, retke kestus on kolm tundi. Tarmo Mikussaar tutvustab linnaloodust ja inimkaaslejaid liike, Peep Männil veeselgrootute maailma. Retk on tasuta. 

14. mail ja  4. juunil saab minna jahimehest loodusgiidiga matkale. Jäägri Villas on võimalik uudistada Kõrvemaa metsades elavaid neljajalgseid. Matkarajal räägib giid lugusid loomadest ja loodusest. 

11. juunil ja  toimub 18 juunil toimuvad sarja "Kas tunned Kõrvemaad" matkamaratonid. Distantsid 21 km ja 42 km. 11. juunil Aegviidu Tervisedepoo ja Põhja-Kõrvemaa rajadel, sealhulgas kanarbikunõmm ja oosid; 18. juunil Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskuse radadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles