Euroopa Parlamendi liikmed: senised Venemaa-vastased sanktsioonid on liiga nõrgad

Järva Teataja
Copy
Pildil on Euroopa Parlamendi hoone Brüsselis.
Pildil on Euroopa Parlamendi hoone Brüsselis. Foto: Shutterstock

Euroopa Parlamendi liikmed, nende hulgas väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet, saatsid ELi välispoliitika kõrgele esindajale Josep Borrellile pöördumise, milles nõuavad Venemaale karmimaid sanktsioone.

"Senised Venemaa-vastased sanktsioonid on liiga nõrgad ja sanktsioonide mõju Venemaa majandusele pole sellest tulenevalt piisav, et mõjutada Venemaad lõpetama agressiooni Ukraina vastu," ütles Urmas Paet. "Seetõttu peaks järgmine sanktsioonidepakett olema põhjalikum, võttes sihikule nii Vene indiviidid kui ka sõjatööstusbaasi," lisas ta.

Euroopa Parlamendi liikmete hinnangul peaksid uued sanktsioonid hõlmama laiapõhjalist lähenemisviisi tehnoloogiasiirde lõpetamisele, et isoleerida Vene finantsasutused juurdepääsust rahastamisele ja ülekannetele, ning hõlmama ka sanktsioone mis tahes kolmandate riikide või ettevõtete vastu, kes hoiavad neist sanktsioonidest kõrvale. Ühtlasi nõuavad saadikud tugevaid meetmeid Venemaa süsivesinike impordi lõpetamiseks, ka kolmandate riikide kaudu.

"Samuti kordame üleskutset kaaluda Navalnõi korruptsioonivastase fondi poolt märgitud enam kui 6000 isiku lisamist viisakeelu nimekirja ja nende varade külmutamist," lisavad saadikud oma pöördumises.

Paet rõhutas lisaks, et saadikud nõuavad kiiret tegutsemist leidmaks õiguslikud vahendid, kuidas kasutada Venemaa külmutatud varasid Ukraina abistamiseks. "On kahetsusväärne, et selle teemaga kiiremini edasi ei liiguta ja et Euroopa Komisjonist kostub nii palju kõhklusi ja kahtlusi, kas see ikka võimalik on," ütles Paet. "Selge on see, et kui on poliitilist tahet, siis leitakse ka võimalusi. Pretsedente selleks on ka varasemast täiesti olemas," lisas ta.

Pöördumisele on oma toetuse andnud 73 Euroopa Parlamendi saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles