Ajaloolist Paide taliteed saab peagi kasutada aasta ringi

Maarit Nõmm
, Järva Teataja reporter
Copy
Paide–Valgma matkateed on tehtud üle kolme aasta. Nüüd on projekti eestvedaja Tuuli Klementa jõudnud viidastamiseni. Alates 20. maist on matkatee looduse- ja matkasõprade käsutuses.
Paide–Valgma matkateed on tehtud üle kolme aasta. Nüüd on projekti eestvedaja Tuuli Klementa jõudnud viidastamiseni. Alates 20. maist on matkatee looduse- ja matkasõprade käsutuses. Foto: Erakogu

Juba vähem kui paari nädala pärast saavad Järvamaa matkahuvilised kõndida mööda uut loodusrada. Paide–Valgma ajaloolist taliteed markeeriv matkatee läbi Mündi raba valmib veel enne Järvamaa laulu- ja tantsupidu. Puuduolev 80 meetri pikkune teelõik, mis ühendab omavahel kaht juba valmis ehitatud osa, saab paika viimaste talgute korras 20. mail.

Tegemist on 2019. aasta Paide linna kaasava eelarve võiduprojektiga, mille eesmärk oli taastada Paide talitee, mida inimesed kasutasid vanasti otseteena ainult külmadel talvekuudel. Projekti elluviimine sellest järgneval aastal pidi aga alla vanduma paar aastat kestnud koroonakriisile. Talitee lõpuni ehitamine võimaldab matkata läbi raba aasta ringi.

Valgma külaseltsi eestvedaja ja projektiidee ühe autori, Tuuli Klementa selgitusel on laudtee puudu üksnes kohas, kus maastik on raskesti läbitav – pehme ja märg. «Nüüdseks on maapind seal kuivanud, mis võimaldab meil töid alustada,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles