Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

*Juba mõnda aega käivad türilased tehisjärve ääres piilumas, kas kevadine oodatuim vaatepilt – järveäärse kirsipuude allee õitseaeg hakkab kätte jõudma. Ilmad on ju juba soojad ja päikegi aitab looduse tärkamisele jõudsalt kaasa. Paraku tuleb tänavu tõdeda, et kõigil neil, kes lootsid kirsipuude all unenäolisi fotosessioone teha või piknikut pidada, tuleb sellest mõttest loobuda. Seda põhjusel, et kirsiallee tänavu roosasse õitevahtu ei mattugi. Õied on avanenud ainult mõnel üksikul puul.

*Tallinna–Rapla–Türi maantee 86. kilomeetril üle Lintsi jõe viival maanteesillal käivad juba mõnda aega ehitustööd. Sild ehitatakse täielikult ümber nii, et selle kandevõime on senisest suurem. See on transpordiameti üks sellesuvine suurim tööobjekt Järvamaal.

Silla remondiks väljakuulutatud hanke võitis GRK Eesti AS ja tööde lepinguline maksumus on 897 296,40 eurot (koos käibemaksuga). Remondis oleva teelõigu pikkus on 260 meetrit ning valmimistähtajaks on määratud 23. oktoober.

Käru rahvamaja kultuuri­spetsialist Rein Liivik sõidab üle Kolu silla peaaegu iga päev ning on juba üle kuu aja väldanud töödega harjunud. «Olen paar minutit ooteaega oma sõitudesse juba sujuvalt sisse arvestanud,» sõnas ta.

*Kui Türi Kodu tegevusjuhendaja Ave Kaldmaa ühel jaanuarihommikul töökoha parklas autost välja astus, märkas ta sissesõiduteel midagi maas. See miski liigutas. Silmitsenud lähemalt, nägi Kaldmaa, et see on konn, täpsemalt kärnkonn.

Metsaserval asuva Türi Kodu hoovil poleks konnaga trehvamine iseenesest mingi uudis, aga et loid kahepaikne seal südatalvel ringi uitab, polnud sugugi tavaline. Talvel peaksid kõik konnad maapinda kaevunult õndsat und magama.

Türi Kodu tiimijuht Liis Kurg ütles, et külmunud rändur pääses kiiresti tuppa sooja, kus töötajad teda elule poputama asusid. «Võtsime ühendust Eesti metsloomaühinguga, kust jagati soovitusi, kuidas konna elukeskkond võimalikult kvaliteetseks muuta,» lausus Liis Kurg. Plaan oli talle üle talve kodu pakkuda ja seejärel kevadel vabastada. Nii tehtigi.

*Juba vähem kui paari nädala pärast saavad Järvamaa matkahuvilised kõndida mööda uut loodusrada. Paide–Valgma ajaloolist taliteed markeeriv matkatee läbi Mündi raba valmib veel enne Järvamaa laulu- ja tantsupidu. Puuduolev 80 meetri pikkune teelõik, mis ühendab omavahel kaht juba valmis ehitatud osa, saab paika viimaste talgute korras 20. mail.

Tegemist on 2019. aasta Paide linna kaasava eelarve võiduprojektiga, mille eesmärk oli taastada Paide talitee, mida inimesed kasutasid vanasti otseteena ainult külmadel talvekuudel. Projekti elluviimine sellest järgneval aastal pidi aga alla vanduma paar aastat kestnud koroonakriisile. Talitee lõpuni ehitamine võimaldab matkata läbi raba aasta ringi.

*Nagu teised hoolekandeasutused, valmistub ka Koeru hooldekeskus 1. juulist rakenduvaks hooldusreformiks. Samuti seisab ees omandireformi muudatus: hooldekeskus on üle minemas riigilt omavalitsustele. «Vajadus hooldekoduteenuse järele on tohutu,» sõnas Koeru hooldekeskuse sihtasutuse juhatuse liige Terje Teder.

1. juulist rakenduva hooldusreformi sisu on lühidalt see, et kui praegu maksab hooldekodu koha eest üldjuhul inimene ise või tema lähedased, siis nüüd hakkab riik omavalitsuste kaudu kuludesse oma osa andma ja inimese osalus väheneb.

Riik maksab edaspidi hoolduskulude selle osa eest, mis on hooldekodu hoolduspersonali vahetu kulu. See tähendab hooldajate ja abihooldajate tööjõukulusid koos maksudega, aga ka näiteks kulutusi hoolduspersonali koolitusele, töörõivastele või töötervishoiule. Inimese omaosaluseks jääb majutus ja toitlustus ning muud isiklike vajadustega seotud kulud.

«Kõik hooldekodud on juba kehtestanud need summad, mis on hoolduspersonali kulu ja mis summa on kõik muu, mida hakkab inimene maksma,» märkis Terje Teder.

Märksõnad

Tagasi üles