Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

*Need kolm armsat Türi poissi on ilmaimed. Inglismaal paari aasta eest sündinud kolmikud, kes tulid ilmale 22 nädala ja viie päeva pealt, kanti Guinnessi rekordite raamatusse kui kõige varem sündinud kolmikud. Brennan, Brendon ja Brendan said ema turvalises üsas olla vaid ühe päeva kauem. Päev ees või taga – meie väikese Eesti imelapsed ja rekordiomanikud on nad kohe päris kindlasti.

Eestis olid seni kõige enneaegsemalt sündinud mitmikud ilmale tulnud 27 nädala ja kahe päeva pealt. Seega lõid Türi kolmikud rekordi üle lausa viie nädalaga. Aga see pole arv, mille üle rõõmu tunda. Kurb tõde on see, et nii enneaegne ilmaletulek tähendas, et ilma erakordse meditsiinilise abita poleks ükski neist poistest ellu jäänud.

Eile tähistasid kolmikud oma kaheksandat elukuud, kuid kõik koos kodus on nad saanud olla vaid vaevu ühe kuu.

*Loetud aastad tagasi otsustas Järva vald anda Aravete kardiraja pikaaegsele rendile, nüüd on volikogu meelt muutnud ja otsustanud tuntud spordirajatise maha müüa.

Järva vallavanem Toomas Tammik selgitas, et volikogu oli üksmeelne selles suhtes, et vallal pole niisugust spordirajatist tarvis, mistõttu läkski kardirada enampakkumisele.

Tammik märkis, et kuna tegemist on erilise kinnisvaraobjektiga, siis oli alghinda raske määrata, kuid hindamisakti järgi on see 350 000 eurot. «Loodan, et hind ei ole liiga kõrge, vaid vastupidi, teenime enampakkumise tulemusena müügist rohkemgi,» ütles ta.

Tammik toonitas, et ainus eesmärk pole vallal siiski ühekordne tulu, vaid see, et kardi­rada areneks edasi. «Ootan isegi arenguhüpet, sest omavalitsuses pole selles valdkonnas kindlasti selliseid teadmisi, kui antud valdkonnas tegutsevatel ette­võtjatel,» lausus ta.

*Kui enamasti valib õpilane põhikoolis kohustuslikuks loovtööks uurimuse endale meelepärasel teemal, õmbleb või nikerdab valmis mingi eseme, siis Väätsa põhikoolis õppiv Bibi Loore Pilipenko andis välja albumi. Trükisooja albumit esitleb ta emadepäeva õhtul Väätsa rahvamajas kontserdil.

Muusika on Bibi Loore igapäev. Mõnda lauluviisi ümisedes ta ärkab ja teise viisijupi saatel uinub. Muusikaga tegelemine on üks tema kirg ja miski, ilma milleta ei oskakski ta oma elu ette kujutada. See lihtsalt on saanud osaks temast. Muusika on hetk iseendale igas päevas, olgu see viiulitund, ansambliproov või miski muu – osa tema päevaplaanist on see igal juhul.

*Eelmise aasta alguses elas Järvamaal veidi alla 30 000 inimese ja kui jätta kõrvale sõjapõgenike tulekust kunstlikult suurenenud rahvaarv, siis tulevik on meil tume. Aastaks 2035 prognoositakse rahvaarvu vähenemist ligi 20 protsenti. See 20 protsenti pole lihtsalt niisama arv, vaid ligi 6000 inimest ehk iga viies praegune järvalane.

Kui Tallinna kutse on üha tugevam, kui kohapealne elu muudkui hääbub, siis kuidas jääda maakonnana ellu? Kas Järvamaal on eraldi seisvana üldse elulootust?

Nendele küsimustele on omajagu mõtte- ja tööaega pühendanud rahandusministeeriumi kohaliku omavalitsuse poliitika osakonna Järva- ja Viljandimaa piirkonnajuht Rainer Eidemiller.

Märksõnad

Tagasi üles