Maratoni kilomeetrid täienesid Tolli metsas

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Sarja «Türi maraton 2023» teine etapp joosti Tolli metsa terviseradadel.
Sarja «Türi maraton 2023» teine etapp joosti Tolli metsa terviseradadel. Foto: Anne Põder

Türil Tolli metsa spordiradadel eelmise kolmapäeva õhtul joostud sarja «Türi maraton 2023» teine etapp lisas osalejate kontodele rohkelt kilomeetreid, et suve lõpuks maratonidistants kokku saada.

Peakorraldajad Vadim Gritšenko ja Vello Lillipuu võisid rõõmustada, sest ilm oli nende poolt. «Kes veel vähegi kõhkles, siis kena kevadõhtu andis kindlasti tõuke metsaradadele jooksma tulla,» ütles Gritšenko.

Ilm soosib jooksmist

Põhidistantsi, mis seekord oli seitse kilomeetrit, läbis 45 jooksjat. Sarjas on välja kujunenud juba sõbralik konkurents, mis innustab harrastajad endale eesmärke seadma.

Nii näiteks läks põhijooksu algul vedama türilane Vadim Gritšenko. Vahe konkurendi Siim Hansmanniga Viljandist oli nelja kilomeetri järel mõnikümmend meetrit ning viimasele kolme­kilomeetrisele ringile minnes ei osanud keegi aimata, kumb siis jõuab finišisse esimesena.

Juhtus aga see, mis varemgi. Külalisvõistleja oli kaval ja säästis jõuvaru just viimaseks ringiks. Siim Hansmann lõpetas jooksu kindla liidrina, saades kirja aja 27.39,5. Vadim Gritšenko jõudis kohale kümme sekundit hiljem ajaga 27.49,2. Kolmas mees finišis oli tallinlane Tarmo Pilving ajaga 27.58,2.

Gritšenko ütles jooksu järel, et tema viimasel ringil tempos alla ei andnud, kuid Hansmann püüdis ta juba ringi algupoolel kinni, pani siis justkui veel ühe käigu sisse ja läks. «Pole midagi, küll ma ta ükskord kätte saan. See annab motivatsiooni veelgi enam treenida,» lausus ta.

Naistest oli seitsmes kilomeetris kiireim Ingrid Riipus Põltsamaalt, kes lõpetas üldarvestuses 12. ajaga 31.06,2. Riipus ütles, et vorm on hea. Võrreldes üle-eestiliste suurjooksudega, milles ta osaleb, on Türi maratonisari vetruval metsarajal pigem meeldiv treening.

Naistest teisena oli finišis Anet Adamson Türilt ajaga 33.22,6 ja kolmandana Monis Brauer Suure-Jaanist ajaga 34.05,2.

Nelja kilomeetrit jooksma läinud noored ja veteranid läbisid kilomeetrise ja kolmekilomeetrise ringi. Kindel võitja oli Türi noormees Kardo Kallas, kes tundis end kodustel metsaradadel hästi. Ta oli ainus, kes suutis joosta aja alla 17 minuti. Kallase võiduaeg oli 16.59,8.

Raja esimeses pooles Kallasele seltsi pakkunud Andreas Põder Türi vallast lõpetas ajaga 17.31,1, kolmandana oli noormeestest finišis Tim Sulamanidze Suure-Jaanist ajaga 18.55,9.

Vormikõver tõuseb

Neidudest püsis esialgu vapralt liidrite kannul türilane Kadi Puu, kuid teisel ringil jäi ta maha ja lõpetas ajaga 19.20,6, kuid neidude arvestuses kuulus talle siiski esikoht. Teise aja 20.20,8 jooksis välja Anett Krasavin Paidest ja kolmas neiu finišis oli Karmen Maripuu Märjamaalt ajaga 20.24,1.

Veteranide klassis näitasid suurepärast vormi türilane Jaan Lomp ja Ellen Matla­ Rakverest, kes jätsid selja taha isegi noorteklassi võistlejaid.

Ellen Matla ütles, et talle olid need neli kilomeetrit nädalavahetusel ees ootava poolmaratoni eeltreeninguks. «Alustasin jooksmist 58aastaselt, kui jäin pensionile. Siis jäi lihtsalt rohkem aega,» sõnas ta.

Nüüd on Matla 65aastane ja vorm läheb üha paremaks. Ta on omavanuste seas mitmekordne Eesti meister pikamaajooksus ning osaleb järjepanu poolmaratonidel ja suurjooksudel. «Teen seda hea enesetunde ja parema tervise nimel. Enne jooksma hakkamist olin astmaatik. Nüüd olen haigusest üle saanud ja värskes õhus jooksmine teeb mulle üksnes head,» lausus ta.

Türi maratonisarjast võttis Matla osa juba eelmisel aastal ning peab seda toredaks ja treeningvõistluseks, kuhu tasub tulla.

Päeva esimeses pooles olid võistlustules ka mudilased ja lasteklasside jooksjad, kes läbisid vastavalt vanusele 500 meetrit, kilomeetri ja kaks kilomeetrit.

Maratonisarja kolmas etapp on 24. mail Türi-Allikul Veskisillal, kavas on maanteejooksud 10 kilomeetrit, 3,5 kilomeetrit, 2 kilomeetrit, kilomeeter ja 500 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles