Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Kui Türi lillelaadani oli jäänud veel paar nädalat, ütles laata korraldava Türi aianduse ja mesinduse seltsi juht Pille Marrandi, et tal pole olnud aega uuridagi, mida ilmatargad laada ajaks prognoosivad. «Keegi ütles, et vihma pidi tulema, aga seda vaatame siis, kui laat käes. On ju ennegi laada ajal sadanud, aga on ka päikest olnud,» lausus Marrandi. Kas oli kirikumaks õigel ajal makstud või jõuti ilmataadiga mõnel teisel moel kaubale, aga eile hommikul oli taevas säravsinine ja soojakraade paras­jagu. Samasugust ideaalset laadailma on lubatud kogu nädalavahetuseks. «Mis kell meil see avamine oligi?» ei suuda Pille Marrandi ühtäkki meenutada. Pole ka ime, sest kuigi ametliku avamiseni on veel mõni tund aega, sahmivad korraldajad mööda laadaplatsi ringi, raadiosaatjad käes, telefonid pidevalt helisemas ning kümnetele ja kümnetele küsimustele vastamas.

* Pärast kooli kogunes seltskond Koeru noori kohalikku bussijaama, et siis pealt vaadata, kuidas kaks koolivenda teineteist peksavad. See oli piirkonnapolitseiniku teada kokku lepitud. Seda jäädvustas mitu õpilast ja šokeeriv videoklipp läks sotsiaalmeedias ringlema.

* Mai alguses saatis arvamusfestivali toimkond Paide linnavalitsusele kirja, millega pööras tähelepanu Vallimäe kehvale heakorrale ja puudustele pargi inventaris. Katkised prügikastid, lahtised juhtmed, amortiseerunud laululava, koristamata lõkkekohad ja inetud grafitid ei riiva ainult ürituste korraldajate silma, vaid on halb visiitkaart ka turistidele ja Vallimäel viibijatele. Olukord pole tekkinud üleöö, vaid on kestnud juba aastaid.

* Paide kunstikoolil tahab laiendada oma tegevust Türile. Kui kõik läheb plaanipäraselt, saavad Türi algklassilapsed alates sügisest kunstitundides käia juba kodulinnas. Huvikooli direktori Anneli Suitsu sõnul tuli laienemise algatus Türi lastevanematelt. «Paide kunstikoolis käib 18 Türi valla last. Kaugemalt tulijad on Kärust. Lastevanemad on tihti küsinud, kas oleks võimalik kunstitunde ka Türil teha. Sellest ajendatuna me laienemisplaane peamegi,» selgitas Suits.

* Maanteemuuseum võttis teisipäeval pidulikult vastu Järvamaal vanade jooniste järgi ehitatud Eesti esimese kohapeal projekteeritud ja 75 aastat tagasi tootmisse antud teehöövli V-1, mida võib häbenemata nimetada ka omaaegseks Eesti tehnikaimeks.

* Sulo Särkinen (37) on Türi vallavanem olnud poolteist kuud. Omavalitsusjuhi pingelise ameti kõrvalt pole ta jätnud ka oma algatatud ettevõtmisi ning korraldab ära kõik pulmad ja suvepäevad, mis enne vastutavasse ametisse asumist kokku olid lepitud. Samuti vajavad Särkineni tähelepanu tema pere ja neli last ning ellu viimist kolmas perefestival. Aprill oli vallajuhile pöörane kuu. Nii saimegi esimest korda jutule alles mai alguses, kui ta sai lubada endale esimese nii-öelda joogipeatuse.

* Kes sattus eelmisel nädalal Järva-Peetri kiriku juurde, võis näha kummalist vaatepilti: mehed olid pühakoja põhjapoolse ukse kallal, tõstsid selle hingedelt maha ja viisid minema. Järele jäi mustav ukseava. Tegevus polnud sugugi kriminaalne ja ka korrakaitsjad võimalikelt pealtnägijatelt ühtki ärevat telefonikõnet ei saanud, sest kõik oli seaduslik ja ette kavatsetud.

* Hiljuti möödus Tõnu Linnasmäel, kes teenib Ambla Maarja ja Aegviidu Aleksandri kogudust ning oli pikka aega ka Järva praostkonna abipraost, 40 aastat ordinatsioonist ehk õpetajaametisse pühitsemisest. Ta on kõige staažikam vaimulik Järva praostkonnas.

Märksõnad

Tagasi üles