Tour of Estonia 2023 toob starti neli velotuuri võitnud ratturit

Järva Teataja
Copy
Foto: Hendrik Osula

Juba sellel reedel stardib kahepäevane profiratturite velotuur Tour of Estonia (UCI 2.1). See aastal on stardis 15 meeskonda, neist 2 Eestist.

Eestis 26.-27. maini toimuv profiratturite velotuur toob ka sel aastal kohale esindusliku seltskonna. Üheks suureks favoriidiks on kindlasti Eesti koondis eesotsas Norman Vahtra, Karl Patrick Laugu ja Martin Laasiga, kes kõik on Tour of Estonia etapivõitjad. Lauk ja Laas on võitnud ka velotuuri üldarvestuses.

Eesti koondise spordidirektori Alo Jakini sõnul saab konkurents olema tugev alustades ATT Investments meeskonnaga eesotsas Gert Kivistiku ja 2019 aasta tuuri võitja Mihkel Räimega. “Kindlast on kõva ka rumeenlane Eduard Grosu, kes on 2014 Tour of Estonia võitja ja esindab seekord HRE Mazowsze Serce Polski meeskonda.” Veel toob Jakin välja Filippo Fortini Saksamaa meeskonnast Maloja Pushbikers. “Olen temaga ise sõitnud ja tean, et tegemist on kogenud Itaalia sõidumehega, kellel on terav jalg olemas. Tartu2024 meeskonnast tooksin esile sellised nimed nagu Aus ja Pajur. Tiime ei ole palju, aga igas tiimis on keegi kes jõuab sõita.” nendib Jakin.

See aasta on Tour of Estonial kavas kaks etappi.

“Proloogi puudumine muudab seda, et vahed on veelgi väiksemad ja esimest etappi alustatakse nullist. Proloog annab pildi, kes jõuab ja kes ei jõua, aga esimene etapp on nüüd ikkagi loterii ja särgid jagatakse välja esimese etapi lõpus.” Jakin usub, et on palju meeskondasid, kes tahavad esimest etappi finishi peale jätta.

“Meie ülesanne on see, et jooksikute hulka ei saa väga kõvad vennad. Laas on meie “lõpupoiss”, aga kunagi ei tea, mis ilm toob. Nagu ikka on kõige suurem faktor tuul, kui on küljetuult võib vabalt terve punt laiali minna. Õnneks meil on piisavalt palju kaarte, et erinevaid lahendusi välja mängida.” selgitas Eesti koondise spordidirektor Jakin enda seisukohta.

Rääkides velotuuri teisest etapist, mis kulgeb Tartu linna vahel ning kus tuleb igal ringil ületada esimese etapi munakivikattega finishi tõusu arutleb Jakin: "See tõus on sellesmõttes hea, et seal saab jõuga teha korralikud vahed. Eriti peale tõusu kus tekib nn kummipeala efekt, kus osad ratturid on alles tõusul, aga esimesed juba laskuvad."

Tour of Estonia võistluste direktor Indrek Kelk on samuti põnevil eesootava tuuri eel, et näha endiste Tour of Estonia võitjate ja teiste tugevate ratturite vahelist mõõduvõttu. “Rõõm on näha stardis palju Eesti tegijaid." eesotsas toob ta välja näiteks Martin Laas ja noore talendi Romet Pajuri, kes eelmisel aastal võitis ka Tartu Rattaralli.

Lisaks Tour of Estoniale toimub 27. mail teist korda ka Ladies Tour of Estonia. "Ootame pealtvaatajad taas raja äärde kaasa elama kõikidele ratturitele!” sõnas Kelk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles