Uus makett kujutab ordulinnuse hiilgeaega

Maarit Nõmm
, Järva Teataja reporter
Copy
Paide ordulinnuse 429kordne vähendus. Esiplaanil linnuse konvendihoone ja kastell. Kui sildadele ketid panna, oleks nende jämedus mudelil 0,2 millimeetrit.
Paide ordulinnuse 429kordne vähendus. Esiplaanil linnuse konvendihoone ja kastell. Kui sildadele ketid panna, oleks nende jämedus mudelil 0,2 millimeetrit. Foto: Dmitri Kotjuh

Vodja kooli tööõpetuse õpetaja Indrek Kuuse esitles ajakeskuses Wittenstein olnud muuseumiööl Paide ordulinnuse äsja valminud maketti. Kui ajaloolise kindluse ehitus ja arendus kestis lausa mitu sajandit, võttis sellest täpselt 429 korda väiksem mudel meistrimehel aega pool aastat. Makett kujutab ordulinnust selle õitsengul aastal 1557 ehk vahetult enne Liivi sõja algust.

Linnuse vähendatud mudeli ehitamine on Kuuse unistus olnud juba pikka aega. Varem on ta teinud üksikute hoonete pabermudeleid, mida saab kergesti arvutist välja printida ning kokku voltida ja kleepida.

Ordulinnuse maketi ehitamine on olnud aga hoopis keerulisem katsumus. Esiteks tuli Kuusel läbi töötada vanu linnuse jooniseid ja plaane. Neist osa on olnud ka joonise autori fiktsioon, millel puudub tõelise linnusega igasugune sarnasus. «Ilma ajaloolase Kalle Krooni nõuannete, juhiste ja abita poleks ma seda maketti suutnud teha,» ütles Kuuse. Suureks abiks oli ka maa-ameti nüüdisaegne kaardirakendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles