Järvamaa laulu- ja tantsupidu jõuab viie aasta järel taas Paidesse

Järva Teataja
Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Kaarel Aluoja

Sel pühapäeval, 28. mail toimub Paides Järvamaa laulu- ja tantsupidu „Hingesugulane”. Üles astub ligi 2100 tantsijat ning 1200 lauljat ja muusikut üle Eesti. Pidu on jagatud kaheks kontserdiks – tantsupidu toimub Paide Kesklinna staadionil ning laulupidu Paide Vallimäel. Kaht kontserti ühendab rongkäik.

Tänavusele peole on tulemas 215 kollektiivi, neist 70 väljastpoolt Järvamaad, Saaremaast Valgamaani, sh ligi 800 tantsijat ja võimlejat. Teiste seas astub üles Nõmme muusikakooli sümfooniaorkester, Eesti meestelaulu seltsi üle-eestiline poistekoor Kalev ning üle-eestiline neidudekoor Leelo.

Peo idee autorid ning kunstilised juhid on Marika Kuusik ja Kätlin Merisalu. Merisalu on ka tantsupeo lavastaja. Laulupeo muusikajuht on Külli Kiivet.

Kuusiku ja Merisalu sõnul panustab peo õnnestumisse väga palju inimesi. „Iga peo laulja, tantsija, võimleja, puhkpillimängija, tantsuõpetaja, dirigent, vabatahtlik, toetaja ja kogu lavastusmeeskond töötab selle nimel, et lavalaudadele tuua midagi uut ja unustamatut. Ühine hingamine on see, mis paneb silma särama ja hinge helisema,” tundsid nad heameelt.

Merisalu sõnul läheb meeskond peole vastu väga hea tundega, olgugi, et nii suure sündmuse puhul tuleb viimase hetkeni valmis olla erinevateks muudatusteks. "Viimasel ajal kipuvad öötunnid lühikeseks jääma, kuid see on kõik selle nimel, et pakkuda inimestele võimalust kokku tulla ning ühiselt tegutsemist nautida. Palju on juba tehtud, kuid need kõige kiiremad päevad ootavad veel ees,” rääkis lavastaja.

Sihtasutuse Järvamaa kultuurikoordinaatori Eva Linno sõnul on tänavune pidu eriline mitme asja poolest. „Esmatähtsaks pean seda, et "Hingesugulane" saab väga eriliste inimeste toel teoks ja et see ei jäänud piiranguaastate lõksu. Ka ei tehta eraldi laulu- ja tantsupidu igal aastal. Samuti on märkimisväärne tänavune osalejate ja väljastpoolt Järvamaad tulevate kollektiivide arv,” rääkis Linno.

Paide linnapea Kulno Kleini sõnul on linn maakonna suurpeo vastuvõtmiseks valmis. „Järvamaa laulu- ja tantsupidu jõuab Paidesse üle viie aasta. Seda suurema armastuse ja hoolega on oodatud sündmust ette valmistatud. Kutsun kõiki järvalasi pühapäeval Paidesse lauljatele ja tantsijatele kaasa elama, sest see on meie kõikide ühine pidupäev ja olulisim traditsioon,” lausus Klein.

„Hingesugulase” repertuaar on suures osas kokku pandud numbritest, mida näeb ja kuuleb ka suvisel noorte laulu- ja tantsupeol.

Lisaks kuuleb laulupeol Järvamaaga seotud inimese, näiteks Märt Hundi, Arvo Pärdi, Jaan Pehki ja Ave Avamere laule ja seadeid. Juhatavad Järvamaaga seotud dirigendid Piret Järvet, Kadri Hunt, Anne Toomistu, Tiiu Schüts, Indrek Vijard, Malle Anton, Kuldar Schüts, Kaur Pennert ja Jaanus Karlson.

Tantsupeol pakuvad lisaks liigitantsudele silmailu peo ava- ja lõpuliikumine, milles osalevad pea kõik tantsijad ja võimlejad. Esimest korda on Järvamaa tantsupeol ka tänavatantsijad, kes teevad kaasa ühes numbris. Tantsupeo mustreid saab jälgida ka suurelt ekraanilt.

Laulupeo tuli jõuab Paide Kesklinna staadionile Vargamäe kultuurihiies 24. mail süüdatud tulest. Tuld kannavad liikumisaasta puhul Paide linnameeskonna liikmed. Vahetekste esitavad nii laulu- kui ka tantsupeol Marita Kutsar ja Uku Valner.

Tantsupeo proovid algavad laupäeval ning kestavad pühapäeva pärastlõunani. Laupäeva õhtul korraldab Wittensteini tegevusmuuseum oma õuel simmanit (piletiga) ning avatud on hoovikohvikud. Kõikide müügipunktidega staadionil ja Vallimäel saab tutvuda siin.

Liiklus on Paide kesklinnas Aiavilja, Pärnu ja Tallinna tänava alguses ning keskväljakul autodele suletud pühapäeval kell 14.00–18.30.

Peo pileteid saab osta fienta.ee piletimüügikeskkonnast või kohapealt. Tantsupeole müüakse vaid 1000 piletit, kuna nii palju inimesi mahutab pealtvaatajate tribüün.

Järvamaa laulu- ja tantsupidu koordineerib Paide linnavalitsus koostöös Paide Muusika- ja Teatrimaja ning sihtasutusega Järvamaaga.

Pidu toetavad Eesti Kultuurkapital, Järvamaa laulu- ja tantsupeo sihtkapital, Eesti Rahvakultuuri Keskus, Coop Järva, Paide MEK, Viking Window, PMT, Pizzakiosk, Väätsa Agro, Eesti Kooriühing, Eesti laulu- ja Tantsupeo sihtasutus, Eesti Meestelaulu Selts, Nõmme Muusikakool ja MTÜ Alternatiiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles