Ligi pooled töötajatest on kogenud vaimset kurnatust

Järva Teataja
Copy
Stress. Foto on illustreerv.
Stress. Foto on illustreerv. Foto: fizkes/Shutterstock

Peaasi.ee läbiviidud emotsionaalse enesetunde küsitlusest selgus, et 46% organisatsioonide töötajatest on kogenud hiljuti vaimset kurnatust, 38%-l esineb uneraskusi, 35%-l depressiooni ja 34%-l ärevuse tunnuseid.

„Kahe varasema aastaga võrreldes on tulemused üldjoontes sarnased. Nagu varasemate küsitluste puhul, siis ka sel aastal on nooremad vastajad välja toonud rohkem erinevate vaimse tervise raskuste tunnuseid,” selgitas Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

„Majanduslikust seisukohast on vaimse tervise probleemide ennetamine tööandjale soodsam kui tagajärgedega tegelemine,“ lisas Anna-Kaisa Oidermaa.

Uuringud näitavad, et kui vaimse tervisega töökohal eesmärgipäraselt tegeleda, võib iga sellesse investeeritud euro tuua tagasi kuni üheksa eurot, sest kasvada võib töö produktiivsus, kahaneda haiguspäevade arv kui ka varakult pensionile minejate hulk. Vaimse tervise väärtustamise kasuteguriks võib olla ka parem tööõhkkond ning personali voolavuse vähenemine.

Peaasi.ee organisatsioonide vaimse tervise arenguprogrammi juhi Signe Sillasoo sõnul peaks igal organisatsioonil olema loodud vaimse tervise toetamise ja hoidmise tegevuskava. See annab juhtidele pildi, mis on organisatsioonis juba hästi ja mis vajab veel tähelepanu.

“Süsteemselt vaimse tervise toetamiseks oleks hea alustuseks analüüsida organisatsiooni hetkeseisu, et saada aimu, kas esmalt tasub tegeleda organisatsioonis töötajate vaimse tervise murede lahendamisega või on selles osas kõik hästi ja pigem tasub fookusesse võtta vaimse heaolu säilimine või hoopis töötajate potentsiaali avamine ja toetamine,” rääkis Signe Sillasoo.

Peaasi.ee on loonud selleks organisatsioonidele tasuta tööriista - vaimse tervise tegevuskava, mida saab analüüsimiseks ja tegevuskava koostamiseks aluseks võtta.

Peaasi.ee algatatud vaimse tervise vitamiinikuuri „Tasakaal on peaasi“ raames registreerus emotsionaalse enesetunde testi täitmisele ligi 200 organisatsiooni ning testi tegi ca 8900 inimest. Vitamiinikuur „Tasakaal on peaasi“ toimus neljandat korda ja seda rahastas Tervisekassa.

Peaasi.ee tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas. Peaasi.ee on pälvinud oma tegevusega 2020. aasta tervisesõbra tiitli ning presidendi sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus tunnustati Peaasi.ee-d kodanikuühiskonna aasta tegija ja aasta vabaühenduse tiitlitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles