60 000 EUROT KOKKUHOIDU ⟩ Linnavolinik: Kaotame tasud!

Järva Teataja
Copy
Rahakott.
Rahakott. Foto: Arvo Meeks

Paide Linnavolikogu liige Alo Aasma tegi ettepaneku linnavolikogu töös osalemise eest tasu saamise peatamine 2023. aastaks. Sellega hoitaks Aasma sõnul kokku oma 60 000 eurot.

„Nii 2022. kui 2023. a linnaeelarve on olnud tugevas puudujäägis ning on viinud Paide linna eelarve niivõrd kehva seisu, et 2024. aasta kevad-suvel ähvardab praeguste prognooside järgi Paide linna maksevõimetus ning saneerimine. See tähendab, et Paide linnal puuduvad 2024. aastal täielikult vahendid maksta linna töötajatele palka, tasuda majanduskulusid, spordiklubide ja huviringide ning seltside tegevuse toetamisest ning kommertspankade ning Keskkonnainvesteeringute keskuse ees võetud laenude tagasimaksmisest rääkimata. Sellele järgneb saneerimismenetlus, mille käigus sunnitakse omavalitsust oma tulusid ja kulusid üle vaatama, et jõuda jätkusuutlikus tasemeni, kus linn taaskord suudab oma kohustusi oma tulubaasi arvelt täies ulatuses tasuda. Saneerimine tähendab aga Paide linna autonoomse otsustusõiguse kadumist oma eelarve ja teenuste korraldamisel ning võib tähendada paljude teenuste kadumist või kokkutõmbamist, tasuliseks muutumist ning seni tasuliste teenuste hinna tõstmist saneerimismenetlust jälgiva Rahandusministeeriumi nõudmisel,” kirjutab Aasma. „2022. aasta eelarve tulem oli 2,2 miljoni euroga miinuses, ehk see on summa, mida jooksvad tulud ei kata ning mida kaetakse laenu ning eelmiste aastate jääkide katmisega. 2023. aasta eelarve puudujääk on veel suurem, eelnõu esitamise hetkel menetluses oleva lisaeelarve versiooni kohaselt lausa 2,7 miljonit eurot. Ei ole näha, et linnavalitsusel või valitseval koalitsioonil oleks tahet eelarve korda saada ning maksejõuetust järgmisel suvel vältida.”

„Eelarvet koostab küll linnavalitsus, kuid vastutus selle jätkusuutlikkuse eest lasub seda kinnitaval volikogul. Kuna volikogu on enam kui aasta jooksul olnud samuti tegevusvõimetu selle olukorra parandamisel, siis on otstarbekas alustada kulude kärpimist maksejõuetuse vältimiseks volikogust endast, et teema akuutsus jõuaks linnakodanike poolt oma kodulinna juhtima usaldatud saadikutele, kes saaksid seejärel anda konkreetsed suunised ka linnavalitsusele. Eelnõu kohaselt ei kaotataks tasusid ära, kuid nende maksmine peatataks 2023. aasta teiseks poolaastaks, kuniks on leitud jätkusuutlik lahendus linnaeelarve jätkusuutlikkusele ning maksejõuetuse vältimisele järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles