Transpordiamet otsib võimalusi keskkonnasõbralikumaks niitmiseks

Järva Teataja
Copy
Maantee.
Maantee. Foto: Dmitri Kotjuh

Transpordiamet käivitab koos teehoolduspartneritega sel suvel pilootprojekti, mille eesmärk on vähendada teepeenarde niitmisega kaasnevat keskkonnajälge.

"Täna niidavad teehoolde ettevõtted teepeenraid maksimaalse lubatud rohu kõrguse järgi, kuid soovime pilootprojekti käigus paika panna optimaalsed kvaliteedinõuded, et niitmine oleks keskkonnasõbralikum," selgitas Transpordiameti riigiteede korrashoiu ja liikluskorralduse teenusejuht Erik Vahemäe.

Transpordiamet viib sel suvel koos teehoolde ettevõtetega läbi valitud katselõikudel niitmise katsetuse, millel sõltuvalt tee seisunditasemest niidetakse teepeenraid vastavalt 4, 3 või 2 korda suvise hooaja jooksul.

Katsetuse eesmärk ei ole Vahemäe sõnul hooaja jooksul niidetavate kordade vähendamine, vaid ühtlasem tööde planeerimine ja tarbetute lisaniitmiste vähendamine. Lisaks hinnatakse erinevate niidukõrguste mõju niitmissagedusele ja ümbritsevale keskkonnale.

Katselõigu täpne pikkus valitakse vastavalt kohalikele oludele, vältides võimalusel ristmikke, piirdeid ja arvestades teeäärset maakasutust. Kõik lõigud on vähemalt ühe kilomeetri pikkused ning tähistatakse hoiatusmärkidega ja lõigu pikkust näitava lisatahvliga.

Tööde käigus kogutakse andmeid, mida analüüsitakse sügisel ja otsustatakse edasised tegevused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles