Kliimaläbirääkimistele otsitakse noordelegaati

Järva Teataja
Copy
Foto: Illustratsioon: Eero Barndõk

Kliimaministeerium ja Noorte Keskkonnanõukogu otsivad julget ja teotahtelist 18–30-aastast noort, kes esindaks kahel eeloleval ÜRO kliimakonverentsil Eesti noori.

Igal sügisel kogunevad ligi 200 riigi esindajad ÜRO kliimakonverentsil kaheks nädalaks, et pidada arutelusid, kuidas pidurdada globaalset temperatuuritõusu ja kohaneda kliimamuutustega. Delegatsioonidesse kuuluvad riigipead, kliimaeksperdid, läbirääkijad, parlamendi ja vabaühenduste esindajad ning iga aastaga ka üha enam noordelegaate.

Kliimaministeeriumi kliimaosakonna nõuniku Reet Ulmi sõnul pälvib noorte roll rahvusvahelistel kliimakonverentsidel järjest suuremat tähelepanu. „Kliimamuutused mõjutavad kõige enam just tänaseid noori ja järeltulevaid põlvkondi, seepärast tuleb neid kaasata ja kuulata,“ märkis Ulm. „Kliimakonverentsil sünnivad olulised otsused otse noordelegaadi silme all. Soovime, et kliimanoor oleks aktiivne oma kogemusi edasi andma ning et teda kannustaks soov suurendada Eesti noorte keskkonnateadlikkust.“

Mullu kliimakonverentsil Sharm-el-Sheikis Eesti noori esindanud Hanah Lahe rõhutas, et noordelegaadi roll andis talle hea arusaama maailma kliimapoliitika toimimisest ja selle telgitagustest. „Lisaks sõlmisin tutvusi noortega üle kogu maailma, kellega jätkame koostööd keskkonna ja kliima nimel,“ märkis tänane Riigikogu liige. „Soovitan kandideerida igaühel, kes tahab nii maailma kui Eesti kliimapoliitika edendamisel kaasa lüüa ja anda väärtuslikud teadmised edasi ka Eesti noortele.“

2023. aastal korraldatakse ÜRO kliimamuutuste konverents 28. korda. Tänavu toimub see 30. novembrist kuni 12. detsembrini Dubais.

Ettevalmistused kliimakônelusteks juba käivad. Sel nädalal leiab aset eelsessioon Bonnis Saksamaal, kus osalevad ka Eesti läbirääkijad Kliimaministeeriumist ja Keskkonnauuringute Keskusest.

Noorte kliimadelegaadi esindajaks kandideerimiseks palub Kliimaministeerium huvilistel täita hiljemalt 18. juuniks küsimustik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles