Homme on huvide deklaratsiooni esitamise tähtaeg

Järva Teataja
Copy
Hoiupõrsas. Foto on illustreeriv.
Hoiupõrsas. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Justiitsministeerium tuletab meelde, et kõigil ametiisikutel, kellel on kohustus esitada huvide deklaratsioon, tuleb seda teha elektroonselt e-maksuameti kaudu 31. maiks.

„Andmete õigeks ajaks esitamine on kohustuslik ja deklaratsioonis tuleb välja tuua kõik andmed, mida on vaja teada korruptsiooniohu hindamiseks. Panen eriti volikogu liikmetele südamele esitada deklaratsioon tähtaegselt, sest paraku on kohalike omavalitsuste õigeaegselt esitatud deklaratsioonide osakaal läbi aastate olnud tähelepanuväärselt madal,“ rõhutas justiitsminister Kalle Laanet.

Huvide deklaratsiooni peavad korruptsioonivastase seaduse järgi esitama vabariigi president, riigikogu liige, vabariigi valitsuse liige, kohtunik, riigikontrolör, õiguskantsler, Eesti Panga juhtorgani liige, vabariigi presidendi kantselei direktor, riigikogu kantselei direktor, riigikantselei direktor, valitsusasutuse juht, ministeeriumi kantsler ja asekantslerid ning peaministri ja ministrite poliitilised nõunikud. Kohalike omavalitsuste ametiisikutest peavad deklaratsiooni esitama kohaliku omavalitsuse volikogu liige, valla- või linnavalitsuse liige, osavalla või linnaosa vanem, valla või linna ametiasutuse juht. Lisaks võib valitsusasutuse juht või kohaliku omavalitsuse volikogu laiendada vajadusel deklareerimise kohustust oma asutuse ametiisikutele, kes käsutavad avalikku vahendit või viivad läbi süüteo- või haldusmenetlust.

Huvide deklaratsioonide registrisse oli 2022. aasta juuni alguses kantud 5792 ametikohta, kelle huvide deklareerimise tähtaeg oli 31. mai või varasem. Nendest 4387 ehk 76% esitasid oma deklaratsiooni tähtajaks. Huvide deklaratsioonid esitasid tähtajaks kaheksa asutuse deklarandid: Nõo vallavalitsus, justiitsministeerium, häirekeskus, PPA, PRIA, riigikontroll, Pärnu maakohus ning Tartu ülikool. Tähtajaks oli deklaratsioon esitamata 1331 ametikohal. Nendest üle poole (54%) olid omavalitsuste volikogude liikmed.

Deklaratsiooni mõjuva põhjuseta tähtajaks esitamata jätmine on keelatud. Samuti ei tohi deklaratsioonis esitada valeandmeid ning varjata informatsiooni, mis on oluline korruptsiooniohu hindamiseks.

Huvide deklareerimiseks tuleb end e-maksuametis identifitseerida eraisikuna ning seejärel valida aruannete alt „Huvide deklaratsioon“. Täpsemad juhiseid huvide deklareerimiseks leiab korruptsiooniveebist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles