Järvamaa pärimuspäeva lõpetab suur pidu

Järva Teataja
Copy
Albu pärimusrühmade Üksmüts ja Meite lapse pillituba esinemine Baltica eelpeol 6. aprillil Albu rahvamajas.
Albu pärimusrühmade Üksmüts ja Meite lapse pillituba esinemine Baltica eelpeol 6. aprillil Albu rahvamajas. Foto: Silja Juursalu

Järvamaa Pärimuspäev on 1. juunil 2023 kogu päeva kestev pärimuspäev, kus erinevates Järvamaa koolides ja kultuurikeskustes kohtuvad kohapealsed folkloorihuvilised külaliskollektiividega Lätist ja Bulgaariast ning päev lõpeb suure folklooripeoga Järvamaa kultuurihiies Vargamäel. 

Pärimuspäev toimub juba kaheksandat korda ja selle eestvedaja on Kaja Kraav. Varasemalt on pärimuspäev toimunud suvistepühadel nimega "Suvisted Veteperes", kuid kuna 2023. aasta Järvamaa laulu- ja tantsupidu korraldati suvistetega samal ajal, toimub sel aastal pärimuspäev erandkorras 1. juunil.

Koostöös Baltica folkloorifestivaliga osalevad Järvamaa pärimuspäeval ka väliskülalised. Baltica on ainus folkloorifestival, mis keskendub folkloori ajaloolistele vormidele, tõstes esile meie rikkaliku pärimuse ehedad, stiliseerimata ja seadmata vormid ja väärtused, mida need endas kannavad. Baltica tunnuseks on autentne sisu, pärimuse erinevate vormide (laul, tants, pillimäng, kombed jms) sidumine ning folkloorirühmade ja üksikesitajate üle-eestiline kaasatus. 1.juunil toimuvad välisrühmade kontserdid Järvamaal ja Põlvamaal ning 2.-4. juunini toimuvad kontserdid Tallinnas. Tallinna kontserditel esinevad Järvamaalt ka Arhailised mehed, Üksmüts ning Meite lapse pillituba. Lisainfo!

Väliskülaliste kontserte Järvamaal saab tulla vaatama 1. juunil Järva-Jaani kultuurimajja 10.00 ja Koeru Keskkooli 11.30, kus esineb Läti pärimuskollektiiv Garataka. Aravete Keskkoolis 10.00 ja Albu Põhikoolis 12.10 esineb Bulgaaria kollektiiv Diado Dragoi. Kontserdid on kõigile avatud ja tasuta.

Vargamäe muuseumi kiigeplatsil algab kell 17.00 suur pärimuspidu, kus lisaks eelnimetatud kollektiividele astuvad üles Albust Üksmüts ja Meite lapse pillituba, Imavere folgiklubi ning Hopsassaa Koselt. Saab kuulda ja näha autentset pärimuskava koos laulu, tantsu ja pillimänguga. Pärimuspäev on kõiki kaasa haarav vabaõhuüritus, kus pealtvaatajatest saavad osalejad ning üheskoos kantakse edasi kohalikku pärimust. Lisaks on võimalik tundma õppida ka väliskülaliste folkloori. Vargamäele soovitame tulla koos piknikukorviga ja õhtu lõpeb lõkkeäärse ühislaulmise-ja tantsimisega.

Järvamaa Pärimuspidu toetavad Eesti Rahvakultuuri Keskus, Eesti Kultuurkapital ja Järvamaa Kogukonnafond. Peakorraldaja Põhja-Järva Kultuurikeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles