Läänemets: uuest majanduskasvust peavad osa saama inimesed üle Eesti

Järva Teataja
Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Arved Breidaks

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets ütles erakonna e-üldkogul, et kuigi eelmine nädal tõi häid uudiseid seoses alampalga kiirema tõusuga, siis seisab riigi rahanduse ja majanduse osas ees veel mitmeid väljakutseid, mille lahendused on sotsiaaldemokraatide eestvõttel ka valitsuse tegevusprogrammis.

Läänemetsa arvates peegeldab tänane riigieelarve seis parempoolse maailmavaate pankrotti, kus varasem riigi kulude kasvatamine ilma tulu suurendamata on valus kõigi jaoks. “Meedias on mitmeid kordi kõlanud, et tänasel valitsusel puudub majandusprogramm ning tegeletakse vaid maksuküsimustega. Kitsalt maailmavaateliselt võttes saab tõesti öelda, et parempoolsete erakondade majanduspoliitika piirdubki sageli maksupoliitikaga ja mõnede üksikute toetusmeetmetega,” ütles ta.

Läänemets lisas, et käibemaksu tõus ei ole olnud sotsiaaldemokraatide esimene eelistus. “Teame, et kitsa maksupoliitikaga riigi rahandust korda teha pole võimalik. Selleks on sotsiaaldemokraadid panustanud valitsuse tegevusprogrammi mitmete oluliste tegevustega, et tasakaalu suunas konkreetsemaid samme ette võtta,” rääkis ta.

Sotsiaaldemokraatide eestvedamisel on valitsuse prioriteetides olulisel kohal regionaalareng. “Selleks rakendatav on suuresti suunatud just kohaliku ja piirkondliku majanduselu arendamiseks ja tugevdamiseks. Peale selle nügib alampalk ettevõtjaid suurema lisandväärtuse poole ning teaduse ja kõrghariduse rahastamise kasv tähendab targemat tööd ning võimekamaid ettevõtteid,” sõnas Läänemets.

Sotsiaaldemokraadid näevad, et roheinnovatsioon ja selleks mõeldud sajad miljonid eurod loovad ekspordieeliseid välisturgudel. “Ka kiiremad sammud odava ja puhta taastuvenergia poole maandab ettevõtete energiariskid. Majanduse kujundamine ringmajanduseks kindlustab meie ettevõtete pääsu jõukatele turgudele ka tulevikus, kus toote jalajälge aina rohkem mõõdetakse.”

Erakonna esimees rõhutas oma kõnes, et ettevõtlustoetuste näol ei ole tegemist lihtsalt raha laiali jagamisega, vaid uuele majanduskasvule vundamendi ladumisega. “Meie piirkondade potentsiaali kasutamine on oluline selleks, et jõukust loodaks järjest rohkem igas Eesti piirkonnas, kus inimesed saavad läbi töö sellest ka suuremalt osa. Ühiselt jõukas Eesti on ühtsem, tugevam ning ülemaailmses koostöös väledam,” sõnas ta.

Lauri Läänemetsa kõne täispikkuses!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles