Digiajaloo säilitamine ootab hooandjatelt tuge

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Praeguseks on 3D-mudel valminud üsna mitmest Järvamaa kirikust, Koeru kirik nende hulgas.
Praeguseks on 3D-mudel valminud üsna mitmest Järvamaa kirikust, Koeru kirik nende hulgas. Foto: 3Division

Laserskaneerimise, aeromõõdistamise ja 3D modelleerimisega tegelev ettevõte 3Di on koostanud mitmekümne Eesti kiriku 3D-mudeli, mida nüüd on pühakodade arhitektuurist huvitatutel võimalus üksikasjalikult koduselt arvutiekraanilt uurida. Kasu on 3D-mudelitest kogudustele endalegi, sest mudelite abil on kergem ümberehitusprojekte koostada.

Mudelitel on näha iga pisimgi konarus ja õnarus, pudenenud krohvikiht ja kooruv värv – täpselt selline pilt, nagu avaneb kirikute fassaadi inimsilmaga kohapeal vaadeldes.

Eestis on palju vanu ainulaadseid ja huvitava arhitektuuriga kirikuid, mille eripära ja ilu jääb paljudele märkamatuks. Viimaste aastate jooksul ongi ettevõte võtnud südameasjaks kirikute digitaalse väliskuju salvestamise 3D-mudele kujul. Niinimetatud digikirikute kollektsioonis on juba üle 30 mõõdistatud fotorealistliku kiriku, see on ligi kümme protsenti kõigist Eesti kirikutest. Mitmekümne pühakoja hulgas on võimalus uudistada juba ka Järvamaa kirikuid. 3D-mudelina on vaadeldavad näiteks Koeru ja Järva-Peetri kirik, mida arvutihiire abil üht- ja teistpidi keerutada, lähemale või kaugemale suumides üksikasjalikult uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles