Vana rahvamaja aeg jõudis lõpusirgele

Maarit Nõmm
, Järva Teataja reporter
Copy
2005. aastal Paide vanale rahvamajale tagasi pandud Vabadussõjas langenute mälestustahvli kandsid Järva maleva mehed Paide kirikusse. Graniidist tahvel oli nii raske, et teekonnal sai seda kanda mitu kätepaari.
2005. aastal Paide vanale rahvamajale tagasi pandud Vabadussõjas langenute mälestustahvli kandsid Järva maleva mehed Paide kirikusse. Graniidist tahvel oli nii raske, et teekonnal sai seda kanda mitu kätepaari. Foto: Dmitri Kotjuh

Paide vana rahvamaja ehituslugu võib tinglikult võrrelda Estonia teatri omaga. Mõlemad kultuuriasutused, nii Estonia kui ka Paide rahvamaja, on rajatud kogukonna toel eesmärgiga ehitada endale, eestlastele, oma kooskäimiskoht, et ei peaks enam sakslastega maid jagama.

Estonia teater ehitati Saksa teatri, praeguse Eesti draamateatri taha ning tingimata pidi see olema sakste omast suurem ja uhkem, et neile oleks hea katuselt «pähe sülitada», nagu kaasaegsed naljatasid.

Ka Paide Eesti kogukonnale, kes seni oli kultuuritegemisteks kasutanud sakslaste seltsi Bürgermusse ruume Rüütli tänavas, pakkus Paide rahvamaja ning selle tagaaed paremaid ja avaramaid võimalusi kontsertide, teatrietenduste ja laulupäevade korraldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles