Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

*Järvamaa maasikakasvatajate sõnul tuleb tänavu leppida hilisema ja keskmisest kehvema marjasaagiga. Mai ja juuni alguse öökülmad tegid õitele liiga ning kahjude ulatust on praegu veel raske hinnata.

Türi vallas Haaviku talus maasikaid kasvatav Jaanus Roosileht ütles, et mai öökülmad tegid päris palju kahju. «Ulatust ei oska praegu isegi hinnata, aga kindlasti need vähendavad saaki,» sõnas ta ja lisas, et külmavõetud on umbes kolmandik selleks ajaks õitsenud maasikate õitest.

Roosileht hellitab lootust, et kui ilmataat sooja annab ja kui just ööd uuesti väga külmaks ei lähe, siis saavad esimesed maasikad küpseks hiljemalt poolteise nädala pärast. Ta hindas, et turuseisu arvestades võivad esimesed maasikad tulla müüki kuueeurose kilohinnaga.

*Järva vallavalitsus vähendab tänavu neli teenistuskohta. Kui juba on koondatud arenduse peaspetsialisti ning planeeringute ja geoinfosüsteemi peaspetsialisti ametikoht, siis alates 1. septembrist kaob ühe sekretäri ja vanemraamatupidaja koht.

Aasta alguses oli vallavalitsuses teenistuskohti 44, sügisest jääb neid järele 40. Kõik need ei ole ametnikud, koosseisu kuuluvad näiteks ka koduhooldustöötajad. Palgafondi vallavalitsus seoses koondamistega vähendanud pole. Järele jääv raha läheb inimeste töötasude tõstmisse.

Ametnike kohti sunnib omavalitsust vähendama palga­surve ja üldine majanduslik seis. Türi vald ja Paide linn ametnikke esialgu vähendada ei plaani.

*Kui juba mõni aasta on Kirna mõis kevadel meelitanud huvilisi mõisapargis õitsevaid tuhandeid tulpe imetlema, siis loodetavasti peatselt hakkab Kirnale konkurentsi pakkuma teine mõis, kus silmailu pakuvad kuldkollased nartsissid.

Järva vallas asuva Udeva mõisa ja pargi taastamist vedav MTÜ Uddewa on võtnud nõuks rajada parki nartsissivälja, mille tarvis on kavas nüüd kokku koguda vähemalt 10 000 lillesibulat.

MTÜ Uddewa eestvedaja Kaarel Kutti ütles, et võrdlusmärki Kirna ja Udeva vahele siiski kohe tõmmata ei maksa ja konkureerima mõisapargid omavahel ei hakka. «Võtaks seda plaani pigem tagasihoidlikumalt, ütleme, et katsetame koostegemise võimalust,» lausus ta.

Nüüd ootabki mõisapargi heakorra eest seisev mittetulundusühing pakkumisi neilt aiaomanikelt, kes on valmis üleliigseid nartsissisibulaid loovutama. Kindla kujuga nartsissipeenraid Kaarel Kutti ütlust mööda plaanis tekitada pole, sibulad lähevad mulda ja murusse kevadet ootama üsna vaba käega.

*Sel nädalal alustas Adven energiaseadmete katsetusi E-Piima uuele Paide tehasele rajatavas katlamajas, millest saab Eesti suurim toiduainetööstust varustav energialahendus. Praegu katsetatakse gaasi- ja õlikatelde tööd, tehast varustav 35 MW võimsusega energiakeskus valmib lõplikult sügisel biokatelde käivitudes.

Paidesse kerkiva piimatehase tarbeks ehitab Adven energiakeskuse, mis võimaldab juustu ja vadakupulbri valmistamiseks toota auru 45 tonni tunnis. Peamiseks kütteallikaks saab taastuvenergiana hakkepuit, reserv- ja tippkoormuste katmiseks kasutatakse maagaasi, LPG-gaasi ja kerget kütteõli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles