Puidust aslfalttee, näokreem ja toidulisand? Imaveres nende arendamiseks töö käibki

Kuido Saarpuu
Copy
Fibenol OÜ arendusjuhi Peep Pitki sõnul on nad globaalses konkurentsis teiste riikide ja ettevõtetega võrreldes väga heal positsioonil.
Fibenol OÜ arendusjuhi Peep Pitki sõnul on nad globaalses konkurentsis teiste riikide ja ettevõtetega võrreldes väga heal positsioonil. Foto: Kuido Saarpuu

Kui praegu tehakse Eesti metsades kasvavast puidust enamasti maju, mööblit ja küttematejali, siis läheneb aeg, mil puit väärindatakse hoopis põnevamateks toodeteks. Eesti südames Imaveres käib puidule suurema väärtuse andmise nimel aktiivne töö.

2019. aastal pandi Graanul Investi Imavere pelletitehase territooriumil nurgakivi maailmas ainulaadsele puidu väärindamise katsetehasele. Pooleteise aastaga sai tehase esimene etapp valmis ja nüüd tuleb katsetehase pilootliinilt biomaterjale tonnides ja katsetused nendega käivad üle Euroopa.

Katsetehases fraktsioneeritakse puitu. Lihtsustatult öeldes tähendab see puidu lõhustamist temperatuuri, rõhu ja mehaanilise jõu koostoimel baaskomponentideks. Puidul on need tselluloos ja hemitselluloos ning puidule tugevust andev sidusaine ligniin.

„Lõhustamine võimaldab kogu tselluloosse osa konverteerida suure puhtusastmega puidusuhkruteks. Ligniin jääb alles tahkel kujul, täpsemalt öeldes ligniinipulbrina,” selgitas Graanul Investist biomaterjalide ärisuuna arendamiseks loodud Fibenol OÜ arendusjuht Peep Pitk. „Ligniin ja puidusuhkrud on aga sisendtoorained keemia- ja materjalitööstusele, et minna fossiilselt toorainelt rohkem üle biotoorainele.”

Minitehas suure tehase sees

Pitk selgitas, et demotehase teist etappi, mille raames rajatakse võimalused hüdrolüüsiks, separeerimisprotsessideks ja ligniini kuivatamiseks ning valmivad ka veepuhastusjaam ja kontorihoone, alles ehitatakse. Ehituse esimeses etapis panid nad püsti pilootseadmete pargi ehk suure katsetehase sees töötab veel omamoodi minitehas. „Fraktsioneeritud puidumassiga oleme katsetanud hüdrolüüsi, ligniini separeerimist ja suhkrute kontsentreerimist,” loetles ta. „Sellel oli kaks eesmärki: esiteks protsesside läbimängimine-optimeerimine ja teiseks näidiste tootmine, mida saata meie partneritele keemia- ja materjalitööstuses. Nemad võtavad näidised, testivad neid oma toodetes ja annavad tagasisidet.”

Peep Pitk pakkus, et aeg, mil ligniini ja puidusuhkruid kasutatakse keemia- ja materjalitööstuses ohtralt, ei ole enam kaugel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles